U fokusu

ZA SVE SESTRE

Otrčala maraton za destigmatizaciju menstruacije

Otrčala maraton za destigmatizaciju menstruacije

“Ako moram sažeti, maraton je za mene bio o obitelji i feminizmu”, napisala je Kiran Gandhi, inače profesionalna bubnjarica koja je i diplomirala ekonomiju na Harvardu, koja je na ovogodišnjem Londonskom maratonu u travnju privukla pažnju medija jer je čitav maraton otrčala bez tampona dok joj je menstrualna krv curila niz noge.

Gandhi, koja je trčala maraton kako bi prikupila pomoć za žene oboljele od raka dojke, objasnila je da je dobila menstruaciju noć prije maratona, ali da je odlučila da neće nositi tampon dok bude trčala. “Ako postoji jedna osoba s kojom se društvo neće zajebavati, onda je to trkačica maratona. Ako postoji ijedan način za nadilaženje opresije, onda je to trčati maraton na koji god način želite”, napisala je Gandhi.

Na maratonu seksizam može biti pobijeđen. To je mjesto gdje je stigma menstruacije nebitna i mjesto na kojem možemo iznova pisati pravila koja same odaberemo. Mjesto gdje je na prvom mjestu ženina udobnost, a ne udobnost promatrača”, piše Gandhi.

Objasnila je da je trčala maraton iz nekoliko razloga. “Trčala sam dok mi je krv curila niz noge za sestre koje nemaju pristup tamponima i za sestre koje, unatoč grčevima i boli, skrivaju menstruaciju i prave se da ne postoji. Trčala sam da bih rekla da postoji i da ju mi svladavamo svaki dan. Maraton je bio radikalan i apsurdan i krvav na način na koji nisam mogla ni zamisliti prije dana utrke”, objasnila je Gandhi.