U fokusu

film, panel, izložba

Otvoren 12. Vox Feminae Festival

Otvoren 12. Vox Feminae Festival

Nina Đurđević

12. izdanje Vox Feminae Festivala svečano je otvoreno jučer, 3. listopada, uz projekciju i popratnu panel raspravu u Centru za kulturu Trešnjevka te izložbu u društveno kulturnom centru Šesnaestica.

Filmski program otvoren je uz projekciju filma ‘Svjetovi Ursule K. Le Guin’, biografskom dokumentarcu o ovoj strašnoj ženi SF književnog žanra. Ursula K. Le Guin prvi je put privukla pozornost kasnih šezdesetih kad je u žanr fantastike uvela novu razinu sofisticiranosti i umjetnosti kroz djela poput ‘Čarobnjaka Zemljomorja’ i ‘Lijeve ruke tame’. Film je prikazao njezin uspon do važne feminističke književnice koja je inspirirala generacije žena i marginaliziranih autora/ica.

O važnosti lika i djela Ursule K. Le Guin, ne samo za znanstvenu fantastiku nego književnost općenito, nakon projekcije su govorile Milena Benini i Mihaela Marija Perković. Osim toga, istaknule su i druge žene koje se povezuju s feminističkim SF-om te time publici dale njegov povijesni pregled.

{slika}

Nakon filma u Šesnaestici je otvorena izložba autorice festivalskih vizuala Ane Kovačić. Izložba ‘Njezin panteon’ uz dobru dozu humora priča priču o ženi, svijetu, samospoznaji i otporu. Kroz seriju radova Kovačić istražuje svijet oko sebe, a ilustracijom bilježi kojim je sve neživim predmetima i stvarnim osobama dodijelila atribut svetosti i tko je sve od njih pomogao da postane Ženom. Izložba ostaje otvorena u Šesnaestici (Ozaljska 16) sve do zatvaranja festivala, svaki dan od 17 do 19h, a zainteresirani se mogu priključiti i festivalskoj radionici na ovu temu.

{slika}

Program VFF-a nastavlja se do nedjelje, 7. listopada. U filmskom programu posebno se izdvajaju projekcije ‘Izlazak iz začarnog kruga’ o obiteljskom nasilju, čija će nam se protagonistica Camika pridružiti na razgovoru nakon projekcije u subotu u 16h. Dodatno, razgovor s publikom pripremit će se i uz redatelja Josipa Lukića čiji se film ‘Majči’ o odnosu majke i sina prikazuje u nedjelju u 18h u Centru za kulturu Trešnjevka.

U umjetničkom programu narednih dana publiku očekuju izvedbe Vesne Mačković ‘naša Lijepa’ i teatra Mašina igre ‘Pod naponom’ u četvrtak; te otvorenje izložbe ‘Grijesi CESI’ u petak u CeKaTe-u. Program za djecu organiziran je u subotu u 11h u Šesnaestici uz kamišibaj predstavu za najmlađe ‘Lija i koka’ udruge Kozlići.

Festival se zatvara uz strašne žene, odnosno predstavljanje projekta #ženeBih uz Amilu Hrustić Batovanju, Hatidžu Gušić i Mashu Drukalić; te igranje nagradnog kviza i društvene igre ‘Fierce Women’ u nedjelju navečer u Šesnaestici.

Festivalski party ‘Sex u Saxu’ u subotu, 6.10., organizira glazbeni kolektiv ZbeLeTron. U klubu Sax uz ZbeLeTron rezidentice nastupaju Frau Casio i КУКЛА.