U fokusu

sedam pitanja traži sedam odgovora

Otvoreno pismo Aladroviću i Paviću: Vaš postupak problematizira politiku zapošljavanja osoba s invaliditetom

Otvoreno pismo Aladroviću i Paviću: Vaš postupak problematizira politiku zapošljavanja osoba s invaliditetom

Carlos Navas, Unsplash

Inicijativa Za snažno civilno društvo uputila je otvoreno pismo Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, te Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova povodom odluke o preusmjeravanju 450 milijuna kuna u vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom.

“Ovakav postupa problematizira cijelu politiku zapošljavanja osoba s invaliditetom i mjere koje su donesene, te koje ne daju očekivane rezultate kada su u primjeni”, naglašavaju iz Inicijative.

Također, navode kako očekuju odgovore na svoja pitanja. Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani ministre Aladrović,

Vaša odluka da  450 milijuna kuna, dakle, sredstva novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog  zapošljavanja osoba s invaliditetom, preusmjerite  u vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, duboko nas je zabrinula.

Raduje nas što će ta sredstva pomoći radnicima i radnicama koji/e će u ovoj situaciji ostati bez svojih prihoda, ali u isto vrijeme nam se nameće osjećaj da ste postupili vrlo nekorektno prema građanima/kama koji/e su također egzistencijalno ugroženi i to ne samo zbog trenutne situacije.   

Ovaj postupak problematizira cijelu politiku zapošljavanja osoba s invaliditetom i mjere koje su donesene i koje ne daju očekivane rezultate od kada su u primjeni.

Pitanja koja se nameću i na koja očekujemo vaš odgovor su:

  1. Kako je moguće da su u fondu za zapošljavanje akumulirana tako velika sredstva ako je politika zapošljavanja osoba s invaliditetom dosljedno provođena?
  2. Koliko sredstava je, iz ovog fonda, dodijeljeno kroz natječaje  Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, za programe inovativnog zapošljavanja?
  3. Zašto su navedeni natječaji prilagođeni isključivo profitnom sektoru? Poznato je da su poslodavci i organizacije civilnog društva i društveni poduzetnici koji djeluju neprofitno.
  4. Koliko postavljene kvote i mjere poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom imaju smisla ako je poslodavcima jednostavnije platiti kvotu i ne osigurati uvjete za zapošljavanje osoba s invaliditetom?
  5. Zašto se sredstvima iz fonda ne potiče osnivanje zaštitnih i integrativnih radionica koje su provjereno dobar model za uključivanje u radne procese osoba s invaliditetom? U Hrvatskoj je trenutno samo 7 (sedam) registriranih.
  6. Kada možemo očekivati zakonodavni okvir za društvene poduzetnike koji zapošljavaju veliki broj osoba s invaliditetom?
  7. Kada će organizacije civilnog društva koje provode programe za osobe s invaliditetom biti izuzete iz popisa poslodavaca koji moraju ispunjavati uvjete kvote?

Izuzetno nam je važno da se u procese kreiranja javnih politika uključe OCD-i sa svim svojim iskustvima i kompetencijama i ravnopravno sudjeluje u kreiranju uključivog i inkluzivnog društva u kakvom bi voljeli živjeti i raditi. 

Podrazumijevamo da se u isti proces uključuju i druge institucije Vlade RH: Savjet za razvoj civilnog društva, Ured za udruge, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. 

S poštovanjem,

U ime Inicijative Za snažno civilno društvo

Mira Anić, Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono