U fokusu

danas je zadnji dan da se skupljaju potpisi! potpišite!

‘Outsourcing dovodi do dehumanizacije društva’

‘Outsourcing dovodi do dehumanizacije društva’

Inicijativa Za rad spremne pozvala je građane i građanke da svojim potpisom podrže sindikalnu ideju o organiziranju referendum na kojem će se odlučivati o outsourcingu. Članice inicijative naglašavaju kako će outsourcing dovesti do dehumanizacije radnika i radnica te da je isključivo riječ o pogodovanju kapitalu i partikularnim interesima.

“Unatoč nepostojanju preciznih analiza i istraživanja, lošim inozemnim iskustvima i HUP-ovim tvrdnjama kako se neće otpustiti nijedan/a radnik/ca te da će privatne firme zadržati njihova radna prava, činjenica jest da brojni europski primjeri pokazuju da outsourcing dugoročno ne donosi uštedu jer nakon nekoliko godina privatnici počinju diktirati pravila igre”, naglašavaju članice inicijative Za rad spremne.

“Tako se stvaraju radnici/ce bez prava na prijevoz i godišnji odmor, bez privatnoga života, radničkih prava i prava na sindikalno organiziranje (brojnost sindikalnoga članstva već se smanjila za oko 2 tisuće članova). Outsourcing snižava standard rada i realnoga vremena potrebnoga za obavljanje određenih zanimanja te dovodi do feminizacije siromaštva jer se uglavnom odnosi na zanimanja u kojima većinom rade žene”, dodaju.

Članice ZRS-a napominju kako je ideja o outsourcingu samo još jedan produkt neoliberalnog koncepta kojemu je cilj učiniti da društvo funkcionira kao ekonomsko poduzeće.

“Radi se o bezumnom pogodovanju privatnicima i interesu kapitala pri čemu se nastavlja devastacija socijalne države i marketizacija društva. Osim 26.000 nesigurnih radnih mjesta, neizravne žrtve outsourcinga smo svi/e mi jer će neminovno doći do pada kvalitete usluge. Ono do čega će outsourcing također dovesti jest dehumanizacija društva; radnici/e u popratnim djelatnostima nisu tu samo radi održavanja pogona. Oni/e dio su sustava, a funkcija im je i socijalna i emotivna. Izdvajanjem djelatnosti koje su usidrene u sustav, navedene se funkcije poništavaju te neminovno dolazi do daljnjega društvenoga zatvaranja i produbljivanja socijalnih barijera između bogatih i siromašnih”, zaključile su.

Zbog svega navedenoga, inicijativa Za rad spremne poziva da svojim potpisom spriječite daljnju deregulaciju radnoga zakonodavstva i pretvaranje radničkih prava u mrtvo slovo na papiru.