U fokusu

'koruptivni prostor za poslovne i političke elite'

‘Outsourcing se treba trajno zabraniti’

‘Outsourcing se treba trajno zabraniti’

Predstavnici/e sindikata javnog sektora, koji/e traže referendum o zakonu kojim bi se trajno zabranilo izdvajanje (outsourcing) pomoćnih i pratećih službi iz javnog sektora, ustvrdili/e su u četvrtak da outsourcing ne donosi uštede i prijeti povećanjem nezaposlenosti, prenosi rtl.hr.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je medijima kako brojni europski primjeri pokazuju da outsourcing dugoročno ne donosi uštedu, jer nakon nekoliko godina privatnici počinju diktirati pravila igre, što vodi povećanju cijena ili otpuštanju radnika/ca.

Ustvrdio je da se u 120 njemačkih gradova odustaje od outsourcinga, a slično je i u Švicarskoj i drugim zemljama.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić upozorio je kako bi se ostvarivanjem ideje o outsourcingu otvorio ‘koruptivni prostor za poslovne i političke elite’, koje u tome vide priliku za zaradu na parazitski način.

Ako se ostvari ta ideja, 27.000 radnika i radnica praktički će otići na Zavod za zapošljavanje, a država će i dalje plaćati tu uslugu, ali će uz to i proviziju i PDV, što će u konačnici biti skuplje barem 30 posto, tvrdi Stanić iako su predstavnici/e tvrtki koje se bave poslovima čišćenja, kuhanja, peglanja i sl. najavili/e da su spremni/e preuzeti sve radnike/ce koji/e će biti ‘outsourcani’ i očuvati im plaće i prava.

Predsjednica Radničkog sindikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Višnja Stanišić rekla je da se u toj ustanovi planira izdvojiti odjel informatike, što drži iznimno opasnim.

“Pri izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju HZMO vrlo teško informatički podržava te promjene, pa ako ti poslovi odu izvan HZMO-a lako se može dogoditi da pri budućim izmjenama zakona mirovine kasne mjesec dana”, kaže Stanišić.