U fokusu

U NEDJELJU SVI I SVE PROTESTIRAMO

Ovo su gradovi u kojima se održavaju osmomartovski marševi i programi!

Ovo su gradovi u kojima se održavaju osmomartovski marševi i programi!

KURS za fAKTIV

Ove godine za osmi mart, Međunarodni dan žena, organiziraju se prosvjedi i brojni popratni sadržaji u cijelom nizu gradova u Hrvatskoj. Najsadržanije će biti u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu i Puli.

ZAGREB

Feministički kolektiv fAKTIV poziva 8. ožujka organizira Noćni marš – 8. martprosvjedni marš koji se u Zagrebu održava petu godinu zaredom, ove godine pod sloganom ‘ŽIVIO FEMINIZAM! ŽIVIO 8. MART!’. Okupljanje počinje u 17.30 sati na Trgu žrtava fašizma, gdje će pod vodstvom Le Zbora i uz bubnjanje Drum ‘n’ bijesa biti izveden performans “Patrijarhat siluje”. Povorka prema Zrinjevcu kreće oko 18.00 sati.

“Na najveći praznik žena stajemo jedna uz drugu i vičemo DOSTA. Dosta je nasilja u našim domovima. Dosta je boli i poniženja u ustanovama javnog zdravstva, dosta je uskraćivanja zakonom zajamčene zdravstvene skrbi. Dosta je tereta njege za djecu i starije od koje država pere ruke, tereta koji se prikazuje kao ljubav ili “ženski posao”. Dosta je gaženja radničkih prava, zatiranja antifašističkih vrijednosti, napada na slobodu medija, rezanja nezavisne kulture, diskriminiranja LGBTIQ+ zajednice. Dosta je ušutkavanja i zastrašivanja”, pozivaju fAKTIVke.{slika}

“Marširajmo za svakodnevne borbe unutar četiri zida, na radnim mjestima, u ginekološkim ordinacijama, rodilištima, školama. Marširajmo za borbe koje su bile i borbe koje će tek biti”, zaključuju iz fAKTIVa.

Ruta: Trg žrtava fašizma (okupljanje od 17.30 sati) – Ulica Franje Račkog – Jurišićeva – Trg – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Teslina – Zrinjevac.

ZADAR

Osmomartovski tjedan u Zadru započinje projekcijom dokumentarnog filma Od 3 do 22 u srijedu u 20:30h u Knjigozemskoj nakon kojeg će biti rasprava na temu ženskog, feminiziranog i orodnjenog rada.

U petak, 6.3. u 20:30 h je, također u Knjigozemskoj, događaj Igraj na žene! unutar kojeg će se održati glazbena slušaona kantautorica s hrvatske nezavisne scene. Igrat će se Fierce Women (Strašne žene) i Alias tematski sastavljen ususret Danu žena.  

U nedjelju, 8.3. u 16:00h na Trgu pet bunara održava se Marš – Dan žena Zadar.

{slika}

RIJEKA

Udruge SOS Rijeka – Centar za ljudska prava i nenasilje te Udruga za ljudska prava i građansku participaciju u suradnji s partnerima organiziraju niz događanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Projekcija filma: Protuudar Na Pravo Na Pobačaj U Europi bit će održana u srijedu, 4. ožujka s početkom u 18.30 sati u Domu kulture Čavle. Ovaj dokumentarni film prvi je razotkrio tajni dokument europskog fundamentalističkog pokreta “Povratak naravnog poretka: agenda za Europu” čiji akteri djeluju i u Republici Hrvatskoj. Film detaljno opisuje na koji način se ultra-konzervativne organizacije mobiliziraju i tajno financiraju od strane tajkuna i oligarha kako bi ograničavale ljudska prava u Europi i urušavale liberalne demokratske poretke. Projekciju dokumentarnog filma organizira Forum žena SDP Čavle i Pariter. Ulaz je besplatan.

Svjedočimo porastu rodno uvjetovanog nasilja, porastu brutalnosti nasilja i visokoj stopi femicida, koji čini trećinu svih ubojstava. Ženama se šalje poruka da nisu vrijedne sustavne zaštite, a nasilnicima da imaju pravo premlaćivati, zlostavljati i ubijati. Ginekološka zaštita žena je na sramotno niskim razinama, nasilje pri porodu je normalizirano i pitanje prava na pobačaj je svedeno na ideološku raspravu, dok se u stvarnosti radi o pitanju zdravlja žena.{slika}

U samo zadnjih nekoliko tjedana diljem Hrvatske dogodio se niz svirepih ubojstava žena: jedna je djevojka ubijena u vlastitom domu na Lošinju, druga djevojka je ubijena i ostavljena zamotana u tepih u Novom Zagrebu, u Međimurju je 37-godišnju ženu premlatio i ubio njen partner. U prethodnoj godini ubijeno je trinaest žena. Ima pregršt razloga za doći na Noćni marš za Osmi mart 2020 – Rijeka! Noćni marš kreće u nedjelju, 8. ožujka u 18 sati s Konta (Rijeka, Titov trg). Javna akcija izrade transparenata bit će održana u četvrtak, 5. ožujka u 16 sati u prostorijama udruge SOS Rijeka (Rijeka, Verdijeva 11).

Nakon prosvjeda slijedi SlušaONA (Noćni marš after party) u Palachu (Rijeka, Kružna 8), s početkom u 19.30 sati. Glazbu će puštati Tužna sestra, Vladimira Nadzor i Korona Venus, a na listi će se naći samo najbolja ljudskopravaška i zagovaračka glazba. Organizatori ovog događanja su Građani i građanke Rijeke u suradnji s Omladinskim kulturnim centrom Palach.{slika}

Na SlušaONi će biti moguće saznati i sve informacije o predstojećem Hodu za slobodu, koji će biti održan u Rijeci u svibnju 2020.

U ponedjeljak, 9. ožujka u 19 sati dođite saznati odgovor na vječno pitanje – Što žene (stvarno) žele?! PUB KVIZ – Što žene (stvarno) žele?! bit će održan u Bačvi (Rijeka, Dolac 8). Skupite ekipu do 5 članova i prijavite se na centar@sos-rijeka.org do nedjelje, 8. ožujka. Pub kviz organiziraju SOS Rijeka i PaRiter u suradnji s INTIMINOM.

SPLIT

Žene Splita i ove godine, četvrti put zaredom povodom 8.ožujka organiziraju marš za prava žena. Ove godine točno u podne, na Trgu Gaje Bulata, ispred HNK Split.

“Ne dijelimo cvijeće, slavimo žene! Na #Danžena slavimo kontinuitet ženske borbe, postignuća i snagu žena. Sudionice i sudionici marša će nositi natpise ulica s imenima 102 znamenite žene iz prošlosti Splita i Dalmacije. 102 potvrde ženskog uspjeha i borbe za 102 godine ženskog pokreta u Splitu”, pozivaju Domine. {slika}

Planirani početak okupljanja je oko 11:30 sati na Trgu Gaje Bulata (ispred HNK) gdje će u 12:00 sati započeti uvodni program. Potom će povorka krenuti Marmontovom ulicom s kraćim zaustavljanjem na samom dnu ulice na križanju Rive i Marmontove. Program obilježavanja Dana žena će završiti na Rivi oko 13:00 sati.

PULA

U Puli će Marš kretati s Trga Portareta u 11 sati uz prigodan kratki program.

“Pozivamo vas da zajedno marširamo i proslavimo 8. mart, Međunarodni dan žena. Slavimo žene i naše borbe, pokažimo da smo spremne boriti se za sebe u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo. Pokažimo da želimo bolje, ljepše i pravednije društvo te život bez nasilja! Jednaka prava i mogućnosti za sve”, pozivaju organizatorice.