U fokusu

kurikulum inicijative Youth for Human Rights

Pakistan – Obrazovanjem protiv ekstremizma

Pakistan – Obrazovanjem protiv ekstremizma

United for Human Rights

U manje od tri godine, više od 20 000 pakistanskih djevojčica i dječaka obrazovalo se putem materijala predviđenih kurikulumom inicijative Youth for Human Rights.

Začetnik ove obrazovne reforme u povojima, odvjetnik je, zaposlenik pakistanskog Vrhovnog suda, Ishan Hanjra, na čiju je zamolbu upotreba materijala započela u pokrajini Gujranwala. Nakon implementacije promjena u u školama na području Gurjanwala, program se ubrzo proširio na više od stotinjak škola diljem Pakistana. Osim novih obrazovnih materijala, osoblju škola pružena je i potrebna edukacija, a održana je i nekolicina sastanaka s ciljem osvještavanja zaposlenika/ca o ljudskim pravima.

Potreba za kurikulumom inicijative Youth for Human Rights javila se, kako navodi Hanjra, zbog porasta ekstremizma u zemlji te pridruživanja mladih raznim militantnim skupinama. “Ekstremisti dolaze u škole i razgovaraju s njima ne bi li ih unovačili. Ako djecu ne učimo ljudskim pravima činimo im više štete nego koristi. Na ovaj način oni/e postaju borci/kinje za mir, a ne militanti/ce.” Nastavlja Hanjra.

Iako se donedavno pretpostavljalo da militantne ekstremističke skupine primarno vrebaju djecu bez pristupa obrazovanju, nedavno istraživanje je pokazalo većina unovačenih pohađa škole, a prosječna dob boraca militantnih skupina iznosi nevelikih 17 godina.

Osim nastojanja za poboljšanjem situacije glede novačenja maloljetnika u ekstremističke skupine, ono što program Ishrana Hanjre čini uistinu posebnim jest činjenica da svake godine, među učenicima/ama petih, šestih, sedmih i osmih razreda izabire one najdarovitije te im pruža dodatnu edukaciju kako bi se bolje upoznali/e s kurikulumom, potom ih potičući da  stečene informacije razmijene s vršnjacima iz susjednih škola, što je za sad imalo značajan utjecaj na širenje i prihvaćanje navedenog kurikuluma.