U fokusu

madinina smrt simbolizira okrutnost suvremenog režima kontrole granica

Pamtimo Madinu i tražimo pravdu za Madinu!

Pamtimo Madinu i tražimo pravdu za Madinu!

Ivana Perić

Točno su tri godine prošle od smrti Madine Hussiny, djevojčice iz Afganistana, koja je poginula je nakon što je nju i njezinu obitelj hrvatska policija protjerala natrag prema Srbiji. Madine su se danas sjetile aktivistkinje Inicijative Dobrodošli!, koje su na Trgu žrtava fašizma izložile strip Madina autorice Ene Jurov.

“Nastavljajući tražiti pravdu za Madinu Hussiny, tražimo pravdu za sve one čiji su životi nasilno ugašeni u ime granica, u ime europskog apartheida”, poručile su aktivistkinje.

Madinina  smrt zauvijek će simbolizirati okrutnost suvremenog režima kontrole granica – hrvatske institucije do danas nisu preuzele odgovornost za njezinu smrt, a nasilje i smrti na hrvatskim granicama su normalizirani. Madinina se obitelj za pravdu u međuvremenu obratila Europskom sudu za ljudska prava (M.H. and Others v. Croatia, Application no. 43115/18).

{slika}

Povodom prve godišnjice Madinine smrti, 2018. godine, Inicijativa za imenovanje Trga Madine Hussiny na zagrebačkom je Trgu Republike Hrvatske postavila ploču s Madininim imenom. Prošle je godine na istom mjestu povodom druge godišnjice smrti organizirana akcija podizanja makete ploče Trg Madine Hussiny.

Strip Madina autorice Ene Jurov prikazuje događaje koji su doveli do Madinine pogibije i prvotno je objavljen u Izvještaju o nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje u Hrvatskoj  (2020) koji su napisali Border Violence Monitoring Network, Centar za mirovne studije, Društvo za psihološku pomoć i Inicijativa Dobrodošli!

Podsjetimo, Madina Hussiny, šestogodišnja djevojčica porijeklom iz Afganistana, poginula je 21. studenog 2017. godine, tek nekoliko metara od hrvatske granice, nakon što je nju i njezinu obitelj hrvatska policija protjerala natrag prema Srbiji. Madinina majka toga je dana prešla granicu sa svoje šestero djece, hodali su oko sat vremena prije nego li su primijetili hrvatske policajce i izrazili namjeru traženja azila. Međutim, kako svjedoči obitelj, rečeno im je da se vrate u Srbiju i ponovo dođu u Hrvatsku sljedeći mjesec. Madinina majka ih je preklinjala da im barem dopuste da prenoće u Hrvatskoj, s obzirom na to da su djeca bila iscrpljena. No, policija je ignorirala sve njezine molbe. Nakon nekog vremena stiglo je policijsko vozilo koje je Madinu i njezinu obitelj dovezlo blizu državne granice gdje su im policajci rekli da slijede prugu kako bi se vratili natrag u Srbiju. Nedugo nakon toga Madinu je udario vlak i preminula je.

{slika}

Pravda za Madinu ni danas, tri godine nakon njezine smrti, nije zadovoljena. Kako su danas poručile aktivistkinje, smrti na migrantskom putu kroz Hrvatsku tragičan su ishod raskoraka između isključujućih migracijskih politika i potreba ljudi da migriraju. Pod cijenu “umiranja da bi se živjelo” izbjeglice i migranti prolaze kroz minska polja, planinska i šumska područja te preko rijeka koje danas već rutinski odnose njihove živote. O njihovim se smrtima u javnosti malo i manjkavo govori, ali to ne može i ne smije poništiti činjenicu da se smrti na granicama i u ime granica događaju gotovo svakodnevno. 

Strip Madina u cijelosti možete pogledati ovdje.