U fokusu

pobjeda aktivista/inja za reproduktivna prava

Pao je zakon o pobačaju u Texasu

Pao je zakon o pobačaju u Texasu

Vrhovni sud u SAD-u je poništio zakon o pobačaju u Texasu iz 2013. koji je doveo do zatvaranja velikog broja klinika za pobačaje. Ta bi presuda mogla dovesti do rušenja sličnih zakona u još nekim saveznim državama. Ujedno je možda i najznačajnija presuda za reproduktivna prava od 1973, kada je donijeta presuda o pravu na pobačaj. 

Od kada je zakon na snazi, broj klinika za pobačaj u Texasu je pao s 42 na 18. Odlukom Vrhovnog suda, prevenirano je zatvaranje bar još 9 klinika. Protivnici zakona smatraju da kad bi vrhovni sud potvrdio zakon, taj bi broj pao ispod 10 jer se prema zakonu traži da klinike za pobačaj imaju iste standarde kao i kirurške ambulante. U zaključku suda stoji da nijedna od tih odredba, o standardima klinika, ne opravdava donošenje takvog zakona te da je on značajna prepreka za žene i otežava pristup sigurnom pobačaju te krši federalni Ustav.  

Donositelji zakona tvrdili su da ovaj zakon štiti sigurnost žena, no protivnici zakona tvrde kako je on donesen kako bi se cijena pobačaja povećala, čime bi on postao još nedostupniji.

“Ova odluka je pobjeda za žene u Texasu ali i diljem SAD-a. Siguran pobačaj bi trebao biti pravo, ne samo na papiru, već i u stvarnosti. Borba nije gotova. Idući/a predsjednik/ica mora zaštititi žensko zdravlje”, napisala je Hillary Clinton na svom Twitter profilu. 

Ova je odluka pozdravljena i od mnogih mladih žena i aktivista i aktivistkinja za reproduktivna prava, tako i Amy Hagstrom Miller, iz grupe “Whole Woman’s Health” koja je i podigla tužbu protiv zakona. “Tim zakonom su političari prisilili žene u Texasu da traže mjesto za pobačaj daleko od mjesta stanovanja ili čak u drugoj zemlji. To je značilo više slobodnih dana na poslu, gubitak novca te organizaciju i plaćanje prijevoza da bi tako daleko putovale. Ova je odluka značajna za Texas ali i za našu zemlju. Imati će poseban utjecaj na siromašnije Latinoamerikanke koje su imale najveće probleme sa pristupom sigurnom pobačaju. Njima je pobačaj bio najnedostupniji”, rekla je Jessica González-Rojas, iz National Latina Institute for Reproductive Health.

U mjesecima koji su prethodili presudi, mnoge žene su podijelile svoje priče o abortusu sa Vrhovnim sudom.