U fokusu

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

Parlament BiH: Posebna sjednica o pravima LGBT osoba

Parlament BiH: Posebna sjednica o pravima LGBT osoba

U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine 19. svibnja 2015. godine bit će održana posebna tematska sjednica povodom 17. svibnja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Sjednicu organizira posebna komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH:

Na sjednicu su pozvani predstavnici Parlamentarne skupštine, Vijeće ministara BiH (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo pravde), Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta FBiH i Skupština Brčko Distrikta BiH, ambasade u Bosni i Hercegovini, Vijeće Europe u BiH, Misija OSCE-a u BiH, UNDP, kao i druge nevladine i međunarodne organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Na tematskoj sjednici će se govoriti o ljudskim pravima LGBT osoba i problemima s kojima se najčešće susreću, a sve u svrhu otvaranja prostora za dijalog s institucijama, koje su neophodan saveznik u borbi za demokratsko  društvo, bez diskriminacije i predrasuda.

Tijekom sjednice, Sarajevski otvoreni centar će predstaviti Rozi izvještaj: Godišnji izvještaj o ljudskim pravima LGBT osoba u BiH u 2014. godini.

Ovo će biti prvi put da Parlamentarna skupština BiH organizira tematsku sjednicu koja je u potpunosti posvećena pravima LGBT osoba.