U fokusu

kuda mostom

Petrov: ‘Želimo jedinstvenu Vladu, želimo biti MOST između SDP -a i HDZ -a

Petrov: ‘Želimo jedinstvenu Vladu, želimo biti MOST između SDP -a i HDZ -a

Jure Divić/Hina

Danas je najprije održan sastanak Nacionalnog vijeća u stranačkoj središnjici MOST –a, a potom su Drago Prgomet, Ivan Lovrinović i Božo Petrov na pregovore krenuli u jedan zagrebački hotel sa SDP –om i predsjednikom IDS –a, a drugom hotelu potom su uslijedili pregovori sa HDZ –om. Konačan rezlultat pregovora iznio je Božo Petrov na konferenciji za medije.

 “Most je danas otvorio razgovore i sa SDP -om i sa HDZ -om zato što smatramo da je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebno jedinstvo. Mi smo u MOST -u svjesni da je u ovome trenutku prioritet gospodarska situacija.”, rekao je Božo Petrov.

“Na takav način smo pristupili i jednima i drugima. Mi očekujemo i od jednih i od drugih da taj dio razmiju. Ono što mi od njih očekujemo da se u Hrvatskoj napravi jedinstvena vlada. To je jedini uvjet u kojem je moguće ostvariti reformski paket o kojem govorimo. Za promjene o kojima govorimo potrebna je dvotrećinska većina. “, dodao je Petrov.

“Naši glasači su neki svjetonazorski lijevo i desno, za nas su glasali jer predstavljamo ideju da Hrvatska moze ići naprijed, da je izuzetno potrebno jedinstvo. Smatramo da u ovom trenutku možemo biti most prema takvom jedinstvu.”, rekao je Petrov.

Sada slijede dvije faze pregovaranja i usuglašavanja stavova.

“Nakon prve i druge faze pregovaranja, bit će poznat mandatar.”, rekao je Petrov.

Nakon što su u prošle nedjelje održani parlamentarni izbori na kojima je glasovalo ukupno 60, 85 posto birača i biračica dvije najveće koalicije, vođene, SDP –om i HDZ –om počele su sa žestokom bitkom za naklonost najvećeg iznenađenja ovih izbora – MOST –a.

MOST nezavisnih lista predvođen Božom Petrovom, osvojio je 19 mandata bez kojih ni Milanović ni Karamarko ne mogu sastaviti Vladu koja bi naredne četiri godine trebala upravljati Republikom Hrvatskom.

U govorima održanim netom nakon proglašenja prvih privremenih rezulata Državnog izbornog povjerenstva za rukav su Božu Petrova počeli povlačiti i Zoran Milanović i Tomislav Karamako. Od nedjelje kasno navečer pa sve do danas čuo se cijeli niz mogućih rješenja ove situacije od MOST – ovog surađivanja sa SDP –om, onda sa HDZ –om, preko odlaska na ponovljene izbore, kreiranja manjinske vlade pa sve do kreiranja Vlade nacionalnog jedinstva. U svakom od tih scenarija ključnu ulogu igra isti od ova tri ključna igrača – MOST.