U fokusu

neinvazivna metoda pogodna za pobačaj u ranoj trudnoći

Pilula za abortus od iduće godine dostupna i u Hrvatskoj?

Pilula za abortus od iduće godine dostupna i u Hrvatskoj?

Nedugo nakon što je objavljeno kako bi se uskoro mogla u ljekarnama bez liječničkog recepta pilula za dan poslije dobiti, Jutarnji list danas piše da će iduće godine u Hrvatskoj dostupni biti i lijekovi koji izazivaju pobačaj i mogu se koristiti do sedmog tjedna trudnoće.

Sanacijski upravitelj KBC Rijeka doktor Herman Haller pojasnio je kako upravo traje završna faza pregovora o uvozu lijekova u Hrvatsku, u kojoj ti lijekovi – a radi se o kombinaciji mifepristona, poznatog kao tableta RU 486, i misoprostola – nisu registrirani.

“To je glavni razlog zbog kojeg se, u Hrvatskoj ne izvodi. Međutim, ti su lijekovi registrirani na razini Europske unije. S ulaskom Hrvatske u EU počeli smo razmatrati pravne mogućnosti uvoza tog lijeka i u Hrvatsku. To je bio najzahtjevniji dio posla. Pravnici/e su našli/e način, lijekovi bi preko jedne veledrogerije uskoro trebali stići i ja se nadam da ćemo u veljači, najkasnije u ožujku 2015. godine, početi obavljati pobačaje lijekovima. Prije toga će, kaže, svakako zatražiti dozvolu Ministarstva zdravlja, no tu ne očekuje nikakve ozbiljne prepreke”, rekao je.

Pobačaj lijekovima je pak neinvazivna metoda pogodna za pobačaj u ranoj trudnoći, najčešće do 7. ili 8. tjedna. Žena prvo uzima mifepriston, koji blokira progesteron, nužan za održavanje trudnoće, a zatim misoprostol koji izaziva kontrakcije maternice. Uslijed djelovanja žena počinje krvariti, a pobačaj traje između 24 i 48 sati. Praćen je bolovima sličnim onima tijekom menstruacije, a intenzitet može varirati. Nakon pobačaja, uobičajeno je blaže krvarenje koje može trajati do dva tjedna. Ova metoda abortusa je mnogo bezbolnija od metode vakumske aspiracije, kojom se, pod lokalnom ili punom anestezijom, aspirira sadržaj maternice.

“Zakonske prepreke za izvođenje pobačaja lijekovima nema, jer Zakon ne propisuje metode obavljanja. Međutim, smatramo da se radi o bitnoj novini i zato ćemo tražiti dozvolu Ministarstva. Nakon što napravimo protokol, počet ćemo s primjenom. Budući da će postojati veledrogerija koja dovozi lijekove i protokol o postupanju, ne vidim prepreka da pobačaj lijekovima počnu obavljati i druge bolnice”, kaže Haller.

“Vjerujem da ćemo primjenjivati protokol koji primjenjuju u Sloveniji, u kojoj se pobačaj lijekovima obavlja već dulje vrijeme te se tom metodom obavlja velika većina pobačaja. Prema proceduri, žena prvo odlazi ginekologu primarne zaštite, koji dijagnosticira trudnoću. Ako žena ne želi zadržati trudnoću, savjetuje se s ginekologom i, ako se odluči za pobačaj, dolazi kod nas, u bolnicu, gdje napravi dodatne pretrage i dobiva lijekove”, pojašnjava.

Žena odlazi kući i pije lijekove tijekom 24 do 48 sati, nakon čega ponovno dolazi u bolnicu gdje će se dovršiti pobačaj. U bolnici dobiva vaginalnu tabletu i u sljedeća četiri sata dolazi do pobačaja.

“Potom žena odlazi kući i dolazi na redovnu kontrolu za 10 do 14 dana”, objašnjava i dodaje kako će se pobačaj plaćati, ali cijena još nije formirana. Podsjetimo, cijena abortusa danas u hrvatskim bolnicama penje se i do gotovo 3.000 kuna.

Prednosti pobačaja tabletama u odnosu na “klasičan” prije svega su u tome što nema kirurškog zahvata koji može dovesti do komplikacija, poput proboja maternice. U početku primjene ove metode glavni se prigovor odnosio na činjenicu da određeni postotak pobačaja lijekovima nije bio uspješan te su žene opet završavale na kiretaži.

“U Sloveniji od 1 do 3 posto žena na kraju ipak završi na kiretaži. To pak bitno ne odudara od postotka žena kojima i ‘klasični’ pobačaj ne završi uspješno već trebaju dodatne zahvate”, zaključuje dr. Haller.