U fokusu

Platforma 112 osuđuje ponašanje MUP-a i Vlade RH

Platforma 112: Kaznite one koji ljudska prava krše, a ne one koji ih štite!

Platforma 112: Kaznite one koji ljudska prava krše, a ne one koji ih štite!

Pixabay

Potaknuta prošlotjednom nepravomoćnom presudom Draganu Umičeviću, volonteru udruge Are You Syrious?, Platforma 112 izražava zabrinutost zbog pritisaka koje Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi na aktiviste, volontere i sve one koji solidarno pomažu i pružaju podršku izbjeglicama. Posebno brine to što je MUP u tužbi privatnoj osobi zatražio zabranu rada organizacije za koju je volontirao.

Prije nekoliko mjeseci građani i građanke ove zemlje mogli su svjedočiti pozivima na obavijesne razgovore aktivistima u vrijeme održavanja konferencije za medije na temu policijskog nasilja nad izbjeglicama. Danas već imamo nepravomoćnu presudu, netransparentno komuniciranje informacija, ali i onemogućavanje rada neovisne nacionalne institucije za ljudska prava, Pučke pravobraniteljice, prilikom pristupa podacima potrebnima za provođenje ispitnih radnji.

Sužavanjem prostora za djelovanje civilnog društva i uopće svih onih koji javno iskazuju kritiku politika i praksi vladajućih podrivaju se demokracija i temeljna prava. Također, podriva se i vladavina prava, pa umjesto da se provedu istrage i ozbiljno shvate upozorenja Povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava, UNHCR-a i drugih relevantnih institucija i organizacija, MUP i dalje ustraje na kršenju nacionalnog i međunarodnog zakonodavstva. Upravo su ova upozorenja znak kako aktivisti, volonteri i svi drugi koji pomažu izbjeglicama ne samo da iskazuju elementarnu ljudskost, solidarnost i podršku onima u nepovoljnom položaju, nego to čine uz poštivanje zakonom propisanih pravila.

Nažalost, Hrvatska nije usamljena u ovakvim praksama među zemljama Europske unije, budući da prijetnje, sudske postupke i kažnjavanje onih koji pomažu izbjeglicama možemo vidjeti i u drugim državama članicama, kao što su Mađarska, Grčka, Italija, Francuska, i dr. Mađarska je tako već godinama primjer zemlje koja uz kršenje prava izbjeglica pokušava kazniti i onemogućiti rad onima koji pomažu izbjeglicama, što je dovelo do toga da je prošlog mjeseca Europski parlament izglasao aktivaciju izvanredne procedure koja štiti demokraciju i građanske slobode. Vladajući u Italiji također su odlučili kažnjavati solidarnost, a otišli su toliko daleko da su pritvorili gradonačelnika Riacea, grada koji je godinama bilježio uspjehe i kvalitetu integracije stranaca te otjerali ljude koji su se tamo nalazili. Solidarnost koja se proklamira kao jedna od temeljnih europskih vrijednosti sve više gubi smisao, a Hrvatska se pridružuje zemljama koje kažnjavaju solidarnost i sužavaju prostor slobode udrugama koje štite ljudska prava. 

Platforma 112 osuđuje ponašanje Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade RH koji pokušavaju zastrašiti pa i kriminalizirati prvo ljude u pokretu, a potom i sve one koji tim ljudima pružaju podršku.  Postavlja se pitanje i tko će zaustaviti druga kršenja ljudskih prava, ako se već sada vidi kako MUP niti ne odgovara na upite neovisnim institucijama koje traže odgovore. Također, Platforma 112 poziva premijera Plenkovića i ministra Božinovića da hitno zaustave ove intenzivne napade MUP-a na organizacije za zaštitu ljudskih prava, omoguće istrage nezavisnih institucija te kazne one koji ljudska prava krše, a ne one koji ta prava štite.