U fokusu

Pravo na pobačaj i izborna kampanja

Platforma za reproduktivnu pravdu: 81% građanki i građana podržava pravo na izbor

Platforma za reproduktivnu pravdu: 81% građanki i građana podržava pravo na izbor

Platforma za reproduktivnu pravdu

Platforma za reproduktivnu pravdu u vrijeme predizborne kampanje još jednom podsjeća na važna pitanja reproduktivne pravde i prava, s posebnim naglaskom na stav građanki i građana Republike Hrvatske prema pravu na izbor.

Prenosimo priopćenje:

Upozoravamo na rezultate provedenog istraživanja agencije IPSOS iz veljače 2020. godine prema kojemu 81% građanki i građana podržava pravo na izbor, 63% smatra da pobačaj treba biti besplatan, a 62% da se vjerske zajednice ne trebaju miješati u zdravstvenu politiku oko pobačaja.

U sklopu izborne kampanje svakodnevno možemo pratiti rasprave o reproduktivnim pravima žena te u medijskom prostoru često čujemo kandidatkinje i kandidate koji zagovaraju zabranu pobačaja, pri čemu neki od njih u prikupljanju političkih bodova nauštrb zdravlja i života žena predlažu i ukidanje Ustavnog suda. Smatramo da ih je potrebno podsjetiti na ove podatke, naročito na to da samo 7% građana podržava zabranu pobačaja, te zahtijevamo da se koriste tijekom novinarskog izvještavanja i javnih rasprava o pobačaju u nadolazećim danima.

Građanke i građani su iskazali svoj stav oko prava na izbor, a kako su političarke i političari tu da ih zastupaju, važno je podsjetiti ih na ono što građanke i građani od njih traže.

{slika}

{slika}