U fokusu

Priština, 10. listopada 2018.

Pod motom ‘U ime slobode’ proslavljen drugi kosovski Pride

Pod motom ‘U ime slobode’ proslavljen drugi kosovski Pride

Majlinda Hoxha / Cel Kosovo

Stotine ljudi okupile su se 10. listopada 2018. na drugom po redu kosovskom Prideu. Okupljene je pratila policija nakon što je politička stranka koja podržava islamske vrijednosti pozvala vladu da zabrani događaj.

Pod vijorećim duginim zastavama, sudionici_e su marširali_e od zgrade vlade do središnjeg prištinskog trga. Moto skupa bio je U ime slobode”.

Zahvaljujući posebnim mjerama osiguranja, nije bilo incidenata. U bivšoj srpskoj pokrajini, koja je proglasila neovisnost 2008. godine, 90 posto je stanovništva muslimanske je vjeroispovjesti i konzervativnih stavova.

“Pozivamo državne institucije da ne brišu naš identitet”, izjavio je Lendi Mustafa, jedan od organizatora i transrodna osoba. “Danas tražimo slobodu za osobe koje ne mogu izbjeći pritisak obitelji i društva”.

Srbijanski gay aktivist Aleskandar Savić izrazio je solidarnost sa sudionicima_ama kosovskog Pridea.

Svi_e se borimo za iste ciljeve, dijelimo iste vrijednosti, i logično je da se, unatoč različitoj nacionalnoj pripadnosti, međusobno podržavamo”, izjavio je.

Dan prije održavanja Pridea iz političke stranke koja se bori za prava muslimana stigla je izjava da se radi o “paradi srama”, kao i inicijativa da se događaj zabrani.

Neki aktivisti_kinje tvrde kako bi Kosovo trebalo priznati istospolne brakove. Prema trenutnom ustavu te zemlje, “svatko ima pravo na brak”, ali obiteljski zakon navodi da supružnici ne mogu biti istoga spola.

Komentirajući Pride, kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je: “Naš ustav jamči individualnu slobodu za sve”.

LGBT i Tjedan ponosa uvijek će imati institucionalnu podršku”, poručio je putem Facebooka.

Europska unija, čijem članstvu Kosovo teži, izjavila je kako je strah i dalje prisutan u tamošnjoj gay zajednici.