U fokusu

369 ubojstava TIRV osoba

Podižemo glasove u znak sjećanja na ubijene trans osobe

Podižemo glasove u znak sjećanja na ubijene trans osobe

Pixabay

Priopćenje Trans Mreže Balkan prenosimo u cijelosti. 

Danas, povodom Međunarodnog dana sjećanja na ubijene trans osobe, podižemo naše glasove u znak sjećanja na sve transrodne i rodno varijantne osobe širom svijeta u posljednjih godinu dana, koje su stradale isključivo zbog svog rodnog identiteta i rodnog izražavanja.
 
U posljednjih godinu dana, širom svijeta zabilježeno je 369 ubojstava transrodnih i rodno varijantih osoba, što je za 44 osobe više u odnosu na prethodnu godinu. I dalje, većina ubijenih trans osoba su seksualne_i radnice_i, migranti_kinje i trans osobe tamnije boje kože, odnosno svi_e oni_e koji_e su gurnuti na marginu društva od strane opresivnog sistema koji nam onemogućava pristup egzistencijalnim mogućnostima i resursima.

Kako širom svijeta, tako i u većini zemalja na Balkanu, mi – trans osobe, nemamo pristup dokumentima koja odgovaraju našem rodnom identitetu, te bivamo podvrgavani_e nečovječnim procesima sterilizacije kako bi naša oznaka pola u dokumentima bila promijenjena. I dalje, širom Balkana, nemamo pristup adekvatnim zdravstvenim uslugama i procesu prilagođavanja pola koji je vođen etičnim, poštujućim i humanim pristupom, i dalje doživljavamo nepoštujući tretman u mnogim institucijama, naročito zdravstvenim u kojima se otkrivaju naši lični podaci, sprovode intervencije bez našeg pristanka, donose odluke bez uvažavanja naših želja i zarađuje na račun naših tijela i identiteta koja su i dalje u službi svih onih koji_e su na pozicijama moći. I dalje, zbog svog rodnog izražavanja, mi bivamo pretučeni_e, silovani_e, izbačeni_e iz kuće, škole, posla. I dalje doživljavamo uvrede, dobacivanja, šamare, koja često ne prijavljujemo iz straha da ćemo biti suočeni_e sa još gorim tretmanom ili ismijani_e. Mnogi_e od nas koji_e su bili_e primorani_e da napuste svoje domove i na putu ka nekom boljem mjestu prođu kroz Balkan, bivaju brutalno pretučeni_e na granicama, pokradene_i i izbačeni_e van zemlje. U društvu koje nije lišeno rasizma, Romi_kinje među nama i ostale trans osobe tamne boje kože, nalaze se na krajnjoj margini, lišene_i svake mogućnosti za ostvarenje dostojanstvenog života.
 
Danas, žalimo članove_ice naše trans porodice, sjećamo ih se i u njihovu čast šaljemo snažnu poruku otpora, nas koji_e jesmo živi_e i koji_e se borimo protiv sistema koji stalno osporava naše postojanje i naša ljudska prava. Danas se sjećamo da smo snažni_e, prkosni_e, ponosni_e, da je naš identitet mjesto otpora isto koliko i bola! Podižemo naš glas i poručujemo – nećemo prestati da postojimo, onakve_i kakve_i jesmo, autentični_e, buntovni_e u svojoj različitosti! Nećemo spustiti glavu pred pritiscima društva da se vratimo u strah i skrivanje, nećemo prestati da zahtijevamo svoja prava. Ponosni_e smo na sebe i svoju zajednicu, ponosni_e smo na sve one koji_e su živote dali_e da žive iskreno i koji_e su nam inspiracija u ovoj borbi za društvo koje slavi različitosti, umjesto što ih kažnjava.