U fokusu

propast ženskog radništva u dalmatinskoj zagori

Pogledajte video: Što je Sinj bez Dalmatinke?

Pogledajte video: Što je Sinj bez Dalmatinke?

Facebook: Dalmatinka Sinj

Do izgradnje Dalmatinke gradić je mirovao, bez ikakvih većih događaja, jedino je sinjska feratina mještane i mještanke svaki dan odvozila u Split i natrag. Čitav život Sinjana i Sinjanki zbivao se u centru, piše Slobodna Dalmacija o gradnji Dalmatinke.

Što je čuvena tvornica Dalmatinka Sinj – jedan od giganata nekada rasprostranjene tekstilne industrije zapravo bila i što je Sinj njenim rastakanjem izgubio, pogledajte u 14-minutnom video radu. Potonji su koncipirali Dragana Modrić, Jelena Pavlinušić te Nikola Križanac, sve kako bi predstavili važan dio kolektivne memorije, na čijem primjeru je moguće iščitati povijest ženskog pitanja i radništva Cetinskoga kraja te ekonomsko-politički kontekst jednog vremena, prenosi Stav Cenzura.

“Ovaj video uradak je snimanjem i montažom pomogla Andrea Kaštelan, a bitno je napomenuti kako je cijeli projekt nastao bez ikakvog budžeta, volonterski, s dobrom voljom i nadom kako će se stvoriti prilike da ga dignemo na viši nivo kakav tvornica i zaslužuje”, poručuju autor i autorice projekta.