U fokusu

30. obljetnica Dana izlaska iz tišine

Pokažite tko ste, živite slobodno i budite hrabre_i!

Pokažite tko ste, živite slobodno i budite hrabre_i!

Silvija Lisica

Svake godine, na Međunarodni Dan izlaska iz tišine (poznatiji kao Coming Out Day), slavimo autanje lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, queer (LGBTIQ) ili drugih orijentacija i/ili identiteta. Na današnji dan prije 30 godina održana je prva obljetnica Nacionalnog marša na Washington za prava lezbijki i gejeva, a kao podsjetnik na važnost autanja svojoj okolini.

Povodom Dana izlaska iz tišine, Zagreb Pride želi čestitati svima koje_i smo otkrili_e svoje identitete svojim obiteljima, prijateljicama i okolini, ali i saveznicama koje nas podržavaju u tome.
Za to je potrebna hrabrost i hvala vam na tome.

Sam čin otkrivanja spolne orijentacije ili rodnog identiteta aktivistički je čin u kontekstu u kojem homofobija i transfobija bujaju, a atmosfera tišine, straha i neznanja raste. Autanje je politički čin otpora nasilju i diskriminaciji kojemu su LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i svijetu svakodnevno izložene. Prema istraživanju Brutalna stvarnost iz 2013. godine, čak 73,6% ispitanih osoba doživjelo je neki oblik nasilja zbog svoje seksualne orijentacije, spolnog/rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja. No, prema brojnim drugim istraživanjima, one osobe koje osobno poznaju LGBTIQ osobu, puno će prije podržati prava LGBTIQ osoba i zalagati se za jednakost i ravnopravnost.

Kako god da se identificirao_la, nadamo se kako će ti sljedeći izvori informacija pomoći s izazovima s kojima se suočavaš:

Ovdje saznaj više o spolu, rodu i rodnom identitetu

Ovdje možeš prijaviti diskriminaciju i nasilje

Ovdje pročitaj iskustva i savjete o autanju osoba iz regije

Ovdje saznaj više o životnom partnerstvu i istospolnim obiteljima

Ovdje saznaj više o interspolnosti

Ovdje saznaj više o transrodnosti, transseksualnosti i rodnoj nenormativnosti

Ovdje saznaj više o tome kako razumjeti i podržati seksualne i rodne manjine u obitelji 

Pozivamo te da svaki dan, a posebno danas, pokažeš tko si i da živiš slobodno, da budeš hrabra, da se ne bojiš, da ne odustaneš, da budeš svoj ili svoja, da se zauzmeš za sebe i svoju obitelj i tako osnažiš druge! I ne zaboravi, baš svatko od nas tko progovara čini promjenu i pomaže u ostvarenju boljeg i pravednijeg društva za sve nas!  Živio Dan izlaska iz tišine!