U fokusu

Političke stranke ne slijede Putokaze ka rodnoj ravnopravnosti

Europski ženski lobi u okviru kampanje 50/50 – Nema moderne euopske demokracije bez rodne ravnopravnosti izradio je rodnu analizu izbornih programa četiri najveće europske stranke te analizu izbornih lista za predstojeće europske izbore koji se održavaju u lipnju ove godine.

Političke stranke ne slijede Putokaze ka rodnoj ravnopravnosti

Europski ženski lobi u okviru kampanje 50/50 – Nema moderne euopske demokracije bez rodne ravnopravnosti izradio je rodnu analizu izbornih programa četiri najveće europske stranke te analizu izbornih lista za predstojeće europske izbore koji se održavaju u lipnju ove godine. Analiza programa donijela je Europskoj pučkoj stranci (European People’s Party (EPP)) i Europskim liberalnim demokratima i reformističkoj stranci (European Liberal Democrat and Reform Party (ELDR)) crveno svjetlo, Zelenima (European Greens) žuto, a Stranci europskih socijalista (Party of European Socialists (PES)) zeleno svijetlo.

Ovi rezultati temeljeni su na važnosti koja je dana pojedinim pitanjima rodne ravnopravnosti u stranačkim programima. “Vrlo je razočaravajuće što političke stranke u svojim programima ne daju prioritetno mjesto ravnopravnosti između muškaraca i žena, a što bi trebalo biti središnje pitanje u našim demokracijama. Želimo potaknuti žene da se uključe u europsku politiku i da izađu na izbore u lipnju, a kako bi Europska unija bolje ispunjavala njihova očekivanja i u potpunosti doprinosila ravnopravnosti u svakodnevnom životu.” izjavila je Brigitte Triems, predsjednica Europskog ženskog lobija.

Europski ženski lobi je najveća koalicija ženskih organizacija u EU i u svom članstvu ima 2500 organizacija iz 30 zemalja.