U fokusu

zbog epidemije koronavirusa

Poljska: aktivisti/kinje za pravo na pobačaj strahuju od nemogućnosti pristupa zbog epidemije koronavirusa

Poljska: aktivisti/kinje za pravo na pobačaj strahuju od nemogućnosti pristupa zbog epidemije koronavirusa

Natalia Broniarczyk, aktivistkinja koja surađuje s dobrotvornom udrugom koja pomaže Poljakinjama koje žele prekinuti trudnoću, navodi da su im telefoni počeli zvoniti bez prestanka nakon što je vlada prošlog tjedna najavila zatvaranje granica kako bi zaustavila širenje epidemije koronavirusa, prenosi Thomson Reuters Foundation.

Mnoge su žene bile zabrinute zbog isporuke tableta za pobačaj, koje su u Poljskoj ilegalne, a druge su se bojale da neće stići na vrijeme u klinike u inozemstvu kako bi obavile prekid trudnoće koji je u Poljskoj u većini slučajeva zabranjen.

“Ideja da bismo morali reći ženi da zbog pandemije neće moći otići u inozemstvo izvršiti pobačaj kako je planirala, apsolutno je užasna”, rekla je Broniarczyk.

U prvih nekoliko dana u organizaciji Aborcyjny Dream Team, Broniarczyk je razgovarala s više od stotinu žena, u usporedbi s desetak poziva ili manje, kako je inače uobičajeno.

Katolička Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, prema kojem je pobačaj dopušten samo u slučaju fetalnih abnormalnosti, silovanja, incesta ili prijetnje majčinom zdravlju. Čak i kad je pobačaj zakonit, neke bolnice odbijaju izvršenje navodeći pravila koja liječnicima omogućuju da odbiju liječenje u suprotnosti s njihovim vjerskim uvjerenjima.

Mnoge žene zbog toga traže pomoć i liječenje u inozemstvu, rješenje koje postaje teže kad vlade ograniče putovanja u nadi da će ograničiti širenje zaraze.

Kamila Ferenc, odvjetnica poljske organizacije Federation for Women and Family Planning, rekla je da očekuje da mnoge žene neće dobiti pomoć zbog širenja koronavirusa. “Zatvaranje granica, otkazivanje letova, poteškoće u prelasku granica gdje redovi čekanja mogu trajati satima. Sve to će uvelike opterećivati žene koje žele prekinuti trudnoću, bilo legalno ili nezakonito”, rekla je.

Nešto manje od 50 posto Poljaka/inja podržava trenutna pravila o pobačaju, ali vladajuća stranka Zakon i pravda, konzervativna skupina, rekla je da ih treba pooštriti.

U susjednoj Njemačkoj, poljski je liječnik izrazio zabrinutost da će više žena tražiti nesigurne i po život opasne pobačaje izvan službenih klinika i bolnica. “Žene su očajne i potpuno ovise o zakonodavcima koji odlučuju mogu li otići u inozemstvo ili ne”, rekao je Janusz Rudzinski, ginekolog koji radi u klinici u Frostu koja poljskim ženama pruža usluge pobačaja.