U fokusu

Čak i one s oznakom 'kontroverzni humor'

Poruka Facebooku: Zabraniti stranice pune mržnje prema ženama

Poruka Facebooku: Zabraniti stranice pune mržnje prema ženama

Prije nekoliko mjeseci na stranici change.org objavljena je peticija sa slijedećim sadržajem:

“Facebook ima obvezu ukloniti stranice koje potiču na mržnju prema ženama i djevojkama, pa čak i one označene kao ‘kontroverzni humor’.  Mržnja prema ženama nije duhovita.

Facebook nije 4chan, internetska stranica eufemistički poznata kao ‘najveći kreten interneta’. Facebook bi trebala biti prijateljska društvena mreža za osobe u dobi od 13 godina i starije. No, uopće nije prijateljski nastrojena prema ženama bilo koje dobi kada sadrži stranice poput (‘Kontroverzni kumor’) –  ‘Silovanje je samo seks koji niste znale da želite”, (‘Kontroverzni humor’) – ‘Bacanje kamenja na drolje’ ili (‘Kontroverzni humor’) – ’12-godišnje drolje’. Takve stranice pridonose kulturi silovanja i normaliziraju nasilje nad ženama i djevojčicama. U silovanju, mučenju i zlostavljanju nema ničeg duhovitog.

Facebook mora, u najmanju ruku, priznati da mržnja prema ženama na njihovim stranicama postoji i to dodavanjem na svoj popis ‘razloga za prijavu’ stranica. Trenutno takav razlog ne postoji. Iako bi svaka osoba mržnju prema ženama svrstala u ‘govor mržnje’, Facebook je ne priznaje kao takvu. Kad god je jedna od tih stranica punih mržnje prema ženama i djevojkama prijavljena, Facebook ništa ne poduzme. Stranice i dalje ostaju u funkciji. Facebook mora priznati da je njihova društvena mreža plodno tlo za mržnju prema ženama te da su takve stranice izrazito destruktivne za djevojke i žene. Dopuštanje ovakve vrste stranica da zažive na društvenoj mreži srodno je podržavanju povrede žena i prava žena posvuda. Skrivanje iza etikete ‘Kontroverzni humor’ ne uklanja zlobu ni opasnost takvih stranica punih mržnje prema ženama. Samo ih legitimira u Facebook okruženju.

Facebook je snažan i utjecajan entitet u svijetu. Dopuštajući zlostavljanje žena i djevojaka na svojim stranicama Facebook smanjuje osjetljivost milijuna korisnika Facebooka na nasilje nad ženama i djevojkama, čime ga potiču. Facebook tome mora stati na kraj ili će biti odgovoran za pomoć u stvaranju nove generacije silovatelja.”

Do sada je peticiju potpisalo tek nešto više od 2.700 osoba. Mark Zuckerberg se nije reagirao, no stranice na Facebooku se sada mogu prijaviti i s razlogom ‘govor mrženje temeljen na spolu ili seksualnoj orijentaciji’.

Podsjetimo, Žene sa Interneta prevele su otvoreno pismo upućeno Facebooku od strane organizacije Women, Action & the Media iz Cambridgde, Massachusetts (USA), koje su potpisale brojne pojedinke i organizacije u svijetu. Ova akcija, u kojoj su na društvenim mrežama targetirani oglašivači na Facebooku (od kojih Facebook ostvaruje veliki dio svoje zarade)  putem postova, tweetova i pisanjem pisama, urodila je plodom jer se jako brzo viralno širila.Nakon nepunih sedam dana FB je ponudio dogovor o tome da uvrsti rodno uvjetovani govor mržnje u svoje politike i regulative i pravila ponašanja na ovoj mreži.

“Za sada to ide minijaturnim koracima, no, ovi prvi pritisci svjetske feminističke zajednice su urodili plodom. Mnoge od stranica/fotografija/tekstova su skinute (makar u engleskom govornom području), a doveden je u pitanje i Facebookov koncept ‘kontroverznog humora’ koji ponižava, vrijeđa i napada žene”, kazala je za Libelu Cyber Wanderlust, članica Žena sa Interneta, nezavisna blogerica, net-art umjetnica i cyber aktivistkinja..

“Ono što je proisteklo iz ove akcije u vezi s kontroverznim humorom, seksističkim i mizoginim sadržajima na Facebooku (koji su globalno već nekoliko godina tema o kojoj se raspravlja) je i naš poziv da u Srbiji i regiji mapiramo takve lokalne grupe, te da bilježimo reakcije Facebooka. Javilo se dosta žena koje su itekako svjesne da takve uvredljive stranice postoje, ali su kao pojedinke nemoćne same ukinuti takve stranice. Neke od njih su u međuvremenu ukinute od strane Facebooka, a za druge, specifičnog Gossip Girl tipa, a koje su posebno targetirale realne žene (obično mlade žene) ponekad je potrebno učiniti i realne prijave policiji. Bilo je slučajeva sajber-maltretiranja i mi sve te procese moramo početi prolaziti. U međuvremenu se nasilje nad ženama na internetu lomi najviše na najmlađim/najnezaštićenijim ženama, dodala je Cyber.