U fokusu

Helena Štimac Radin

Potpora talijanskoj ministrici za integracije – Cecile Kyenge Kashetu

Potpora talijanskoj ministrici za integracije – Cecile Kyenge Kashetu

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr. sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je na  sastanku potpore talijanskoj ministrici za integracije,  Cecile Kyenge Kashetu, održanom 23. rujna 2013. godine u Rimu, u palači Chigi, sjedištu talijanske Vlade.  Sastanak je organiziran na inicijativu potpredsjednice Vlade i ministrice unutarnjih poslova  i jednakih mogućnosti Kraljevine Belgije, Joëlle Milquet

Sastanku potpore ministrici Kyenge, koja je bila  žrtva rasističkih i seksističkih napada, odazvalo se 17 predstavnika država članica EU, ministara i ostalih visokih predstavnika iz Belgije, Litve, Bugarske, Grčke, Malte, Poljske, Portugala, Rumunjske, Švedske, Velike Britanije, Austrije, Cipra, Francuske, Irske, Latvije i Hrvatske.

Na okruglom stolu okupljenim ministrima i visokim predstavnicima uvodno su se obratile ministrica Kyenge, potpredsjednica Vlade i ministrica unutarnjih poslova  i jednakih mogućnosti Kraljevine Belgije, Joëlle Milquet, te Algimanta Pabedinskiene, ministrica socijalne sigurnosti i rada Republike Litve, kao predsjedavajuće članice EU. Nakon kratkih obraćanja drugih prisutnih ministara i visokih predstavnika koji su svi redom osudili rasizam, ksenofobiju i ostale oblike diskriminacije, usvojena je zajednička Rimska deklaracija.

U svojem izlaganju na okruglom stolu, ravnateljica Radin istaknula je kako je nedopustivo da je ministrica Kyenge bila žrtvom uzastopnih rasističkih i seksističkih napada. Njezin slučaj ukazuje na činjenicu da se Europa još uvijek suočava s raširenom diskriminacijom temeljenom na rasi, etničkoj pripadnosti i spolu. Različiti oblici nasilja nad ženama i dalje predstavljaju ozbiljan problem ne samo u obitelji, već i u javnom i političkom životu. Žene ne samo da su brojčano zapostavljene u politici, već su i češće od muškaraca suočene s brojnim predrasudama u njihovom političkom angažmanu. Demokratska i tolerantna društva moraju stvoriti stabilno okruženje za sve osobe neovisno o njihovoj rasnoj ili etničkoj pripadnosti. Žene su često žrtve višestruke diskriminacije, te je stoga u borbi protiv diskriminacije istovremeno potrebno promicati jednakost spolova, istaknula je Radin. U borbi protiv diskriminacije važno je da države članice imaju i jak zakonodavni okvir. Republika Hrvatska 2008. godine usvojila je Zakon o suzbijanju diskriminacije koji kažnjava svaki oblik diskriminacije uključujući i višestruku diskriminaciju. Osim zakonodavnog okvira, Republika Hrvatska uvjerena je kako su obrazovanje, edukacija i podizanje svijesti građana kroz medije iznimno važni u borbi protiv rasizma i ksenofobije, zaključila je  Radin.

Prisutni ministri i drugi visoki predstavnici članica EU u Rimskoj deklaraciji pozivaju sve zemlje članice EU i Europsku komisiju da pripreme prijedlog za ‘Pakt za Europu različitosti i borbe protiv rasizma 2014-2020’. Bio bi to pakt između država članica, institucija EU, državnih tijela, između institucija i građana kao i samih građana, aludirajući na građansku svijest svih građana Europske Unije.

Na prijedlog ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr. sc. Helene Štimac Radin prihvaćeni su svi amandmani koji pozivaju na suzbijanje rodno zasnovane diskriminacije.