U fokusu

Najnovija istraživanja

Povećan broj feministkinja glasačica u SAD-u

Povećan broj feministkinja glasačica u SAD-u

Prema anketi koja je provedena od strane Ms. Magazinea, CCMC-a (Communications Consortium Media Center) i FMF-a (Feminist Majority Foundation), postoje opipljiva oživljavanja feminizma među glasačicama u SAD-u. Broj žena koje se identificiraju kao feministkinje porastao je za devet posto od zadnjeg istraživanja 2008. Kako sada stvari stoje, 55 posto glasačica se naziva feministkinjama i broj je još veći među mladim ženama. Prema Ms. Magazine: “Govoreći o mladim ženama (ispod 30 godina starosti), čvrsta većina njih (58 posto) izjašnjava se kao feministkinja, te 54 posto starijih žena, gotovo tri četvrtine žena demokratski orijentiranih i respektabilnih 38 posto žena republikanske orijentacije. Feministički faktor nadilazi rasne i etničke linije, s većinom latinskih, afričko-američkih i bjelačkih glasačica koje sebe smatraju feministkinjama.” {slika}

Osim toga, istraživanje je pokazalo da su obojene žene sklonije sebe nazivati feministkinjama. Gotovo tri četvrtine latino-američkih žena i 66 posto afričko-američkih glasačica izjasnilo se kao feministkinje.{slika}

 Također, feministička groznica nije zahvatila samo žene; opipljiva je i među glasačima. Anketa je pokazala da jedan od tri glasača identificira sebe kao feminista.

Predsjednica FMF-a, Eleanor Smeal, objasnila je da su rezultati upitnika istaknuli značajnu i ključnu ulogu feminista kao interesne grupe u politici SAD-a: ” Kao što smo krenuli naprijed nakon izbora 2012., vrijeme je da se prizna da nisu samo žene te koje su napravile kritičnu razliku u ponovnom izboru predsjednika Baracka Obame, već da su feministkinje. Vrijeme je da se doda drugi faktor iznad rodnog jaza u poslije-izbornoj analizi: feministički faktor.”

Mnogi su očekivali (nadali se) da će se Hilary Clinton kandidirati 2016. Hoće li se feministički faktor intenzivirati kad vjerojatnost ženske kandidature za predsjedničku poziciju postane bliže realnosti no fantaziji? Može li samo-izjašnjeni feministički kandidat učiniti feminizam glavnom niti vodiljom?

Samo će vrijeme reći. U međuvremenu, ja ću zamišljati različite scenarije kako bi promjene faktora straha u feministički faktor mogle izgledati.

                                                                     Prevela i prilagodila Lana Bosilj