U fokusu

Žene u filmu

Poznate hollywoodske glumice osnovale produkciju kuću kako bi se suprotstavile rodnom jazu na filmu

Poznate hollywoodske glumice osnovale produkciju kuću kako bi se suprotstavile rodnom jazu na filmu

Neke od utjecajnih hollywoodskih glumica – uključujući Jessicu Chastain, Queen Latifah i Catherine Hardwicke, udružile su se i osnovale neprofitnu produkcijsku kuću We Do It Together (WDIT). Kolektiv prigodnog imena osnovan je kako bi se financirali i producirali filmovi, dokumentarci, televizijski i ostali medijski sadržaji čiji je cilj osnaživanje žena.

U izjavi za novinare/ke su naglasile: “Kuća će u suradnji s međunarodno priznatim redateljima i redateljicama, glumcima i glumicama, producentima i producenticama koji/e s nama dijele istu viziju i vrijednosti, raditi na nizu rodno inspirativnih filmova i osigurati budućnost ispunjenu prilikama za one već poznate, ali i za one čiji se glasovi u industriji tek probijaju”.

Među članicama nadzornog odbora WDIT-a, izuzev Chastain, Latifah i Hardwicke, su i glumice Freida Pinto (Planet majmuna: Postanak, Milijunaš s ulice) i Ziyi Zhang (Kuća letećih bodeža), te spisateljice i redateljice Amma Asante (Belle), Marielle Heller (The Diary of a Teenage Girl) i Haifaa Al-Mansour (Wadjda).

Produkcijska kuća namjerava svoj prvi filmski projekt prikazati na Cannesu 2016., a potreban novac će prikupiti putem donacija, vladinim sufinanciranjem i uz pomoć korporativnih sponzora i privatnih donacija. U izjavi za novinare objašnjavaju da će zarada od filma biti “reinvestirana kako bi se stvorila samoodrživa organizacija sposobna financirati još filmova”. Uz to će se “otvoriti podružnice kako bi se utjecalo na regionalnoj razini, ali i omogućilo izlazak američkim filmašicama na međunarodnu scenu”.

Produkcijska kuća WDIT je s temom “Odbljesak budućnosti: razgovori s muškarcima (i ženama) u Hollywoodu” u veljači sudjelovala na međunarodnom samitu Power of Collaboration, koji jednom godišnje organiziraju Ujedinjeni narodi. Članica odbora i osnivačica Chiara Tilesi nudi više detalja o modelu neprofitne produkcijske kuće kakva je WDIT, i govori o namjeri kuće da inzistira na filmovima koje rade žene o ženama i u kojima se propituju rodni stereotipi:

“Nadamo se da u budućnosti neće biti potrebe za posebnom nišom posvećenom financiranju filmova koje rade žene i čije su teme o ženama”, kaže Tilesi. “Svima nama koje radimo u We Do It Together, jasno je koliko je značajna uloga medija i zabavne industrije i u oblikovanju, i u propitivanju društvenih normi. Film oduvijek ima moć da se suprotstavi konvencijama i mijenja duše i umove, i ta moć i potencijal moraju biti usmjereni na osporavanje trenutnih zastarjelih normi vezanih uz žene u zabavnoj industriji. Mi vjerujemo da to može postati stvarnost ako se ženama u cijelom svijetu pruži konkretan način da se izraze, i ako im se osigura stabilna struktura uz pomoć koje će te priče biti financirane i distribuirane”.

Prevela i prilagodila Petra Kos