U fokusu

poziv na povorku ponosa

Prajd vikend u Beogradu: Neka svi naši glasovi ore se!

Prajd vikend u Beogradu: Neka svi naši glasovi ore se!

Facebook

Građanke i građani okupljeni oko inicijative Ponos Srbije najavile su Prajd vikend (23-26. jun 2017), u okviru koga će biti održana i Parada ponosa “Neka svi naši glasovi ore se” u subotu, 24. juna 2017. godine, sa početkom u 11 časova, od Pionirskog parka do Trga Republike.

Prenosimo njihov poziv u cijelosti:

Povećanje stepena nasilja sa kojim je suočena LGBTI zajednica je samo slika društvenih odnosa koji govore o netrpeljivosti i odsustvu tolerancije prema bogatstvu svih naših različitosti; nasilje je problem svih građanki i građana, koje direktno utiče na naše živote i kome moramo odlučno da stanemo na put.
LGBTI pitanje je pre svega rodno pitanje, manjinsko pitanje i kada razmišljamo i zalažemo se za jednaka prava LGBTI zajednice, takođe zastupamo ravnopravnost žena i muškaraca, glasno istupamo protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa.
Ponosni smo što smo građanke i građani države koja Ustavom i zakonima garantuje sigurnost i ravnopravnost i protestnom šetnjom nastojimo da podsetimo da je neophodno da se postojeći okvir dosledno primenjuje i uvek unapređuje. Ponosno šetamo za sve LGBTI osobe koje se ne osećaju bezbedno, za sve žene, starije, osobe sa invaliditetom, pripadnice i pripadnike manjinskih etničkih zajednica koji su u neravnopravnom položaju, za sve one koji su pretrpeli nasilje, za sve one čiji glasovi moraju da se ore.

Zahtevamo:
1. nultu toleranciju države prema nasilju, profesionalan odnos pripadnica i pripadnika policije prema žrtvama i doslednu primenu odredbi o zločinu iz mržnje od strane tužilaštva
2. omogućavanje, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje svih ličnih dokumenata trans* osobama
3. doslednu primenu Zakona o zabrani diskriminacije, sprovođenje u delo Akcionog plana za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period 2014-2018. Vlade Republike Srbije, kao i pravno regulisanje istopolnih zajednica.

Pozivamo vas da nam svojim učešćem pomognete da se izborimo za pravednije društvo, slobodno, bezbedno i otvoreno za sve nas.

Neka svi naši glasovi ore se!
Neka ljube se istok i zapad, sever i jug!