U fokusu

El Salvador

Pravda za žrtvu silovanja optuženu za ubojstvo

Pravda za žrtvu silovanja optuženu za ubojstvo

Evelyn Beatriz Hernández, žena koja je preživjela silovanje a potom optužena za ubojstvo nakon što je u toaletu rodila mrtvo dijete, tijekom ponovljenog suđenja oslobođena je svih optužbi, nakon što je sud zaključio da nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Tužitelji su tražili 40-godišnju zatvorsku kaznu za teško ubojstvo, ali Hernández je tvrdila da nije kriva, inzistirajući da nije znala da je ostala trudna nakon silovanja, te da je tijekom poroda izgubila svijest.

“Hvala Bogu, pravda je izvršena”, izjavila je Hernández nakon donošenja presude, okružena podržavateljima_cama. “Zahvaljujem svima vama koji_e ste me podržali_e i hvala svima iz cijelog svijeta koji_e su mi pružili pordšku”.

Erika Guevara-Rosas, direktorica američkog ogranka organizacije Amnesty International, opisala je presudu kao “sjajnu pobjedu u borbi za prava žena u El Salvadoru”.

“Pozivamo El Salvador da prekine sramotnu i diskriminirajuću praksu kriminalizacije žena tako što će odmah opozvati drakonske zakone protiv pobačaja”, rekla je.

Pobačaj je u El Salvadoru zabranjen u svim okolnostima od 1998. Od tada su desetine žena procesuirane zbog ubojstva nakon što su imale spontani pobačaj ili rodile mrtvo dijete. Kazne u tim slučajevima kreću se između trideset i četrdeset godina zatvora.

Hernández je 2015., u dobi od sedamnaest godina, doživjela silovanje. Pritvor joj je određen u travnju 2016., tri dana nakon poroda.

Autopsijom je kao uzrok smrti djeteta utvrđena aspiracijska pneumonija zbog pronađenih tragova fekalija u plućima i želucu. Unatoč medicinskim dokazima koji ukazuju na komplikacije pri porodu, optužena je za teško ubojstvo i osuđena na trideset godina zatvora u srpnju 2017. godine.

Nakon odsluženih 33 mjeseca zatvora, Hernández je puštena na slobodu u veljači 2019., kada je sudac žalbenog suda ukinuo presudu s obrazloženjem da dokazi korišteni za presudu ne dokazuju namjeru.

Međutim, tužitelji su odlučili inzistirati na ponovnom suđenju i zahtijevali dužu zatvorsku kaznu temeljem istih dokaza. “Optužnica nije utemeljena na objektivnim dokazima. Radi se o institucionalnoj sustavnoj kriminalizaciji siromašnih žena”, za The Guardian je izjavila Bertha María Deleón, jedna od Hernándezinih odvjetnica.

Slučaj Hernández prvi je taka slučaj za mandata predsjednika Nayiba Bukelea, koji je preuzeo dužnost u lipnju, i testirat će njegovu odlučnost u borbi protiv nepravednih presuda kojima pogoduju drakonski zakon o pobačaju i mizogini pravosudni sustav. Bukele, najmlađi predsjednik u povijesti zemlje, još nije komentirao presudu, ali ranije je rekao da, iako je protiv pobačaja, nijedna žena ne bi trebala biti u zatvoru nakon pretrpljene traume.

Oa je odluka druga velika pobjeda u osam mjeseci za odvjetnike_ce i aktiviste_kinje. U prosincu 2018. Imelda Cortez (20), optužena za pokušaj ubojstva nakon što je rodila dijete očuha zlostavljača, oslobođena je nakon što je međunarodna kampanja skrenula pažnju svjetske javnosti na njezin slučaj.

“Stvaramo sudske presedane”, rekla je Paula Avila Guillen, direktorica organizacije Latin America Initiative u njujorškom Centru za ravnopravnost žena (Women’s Equality Centre). “Radi se o dobrom pravnom zastupanju i mobiliziranju medija da obrate pažnju svijeta na El Salvador. Tto je prisililo suce da počnu pridavati više pozornosti stvarnim dokazima, umjesto da se oslanjaju na predrasude prema siromašnim žena”.

U posljednjih desetak godina 41 žena je oslobođena kao rezultat kampanje domaćih i međunarodnih grupa za ljudska prava. Najmanje šesnaest drugih žena na izdržavaju je zatvorske kazne u trajanju do 35 godina. Četiri procesa vode se pred sudom.

“U zatvoru mi je bilo teško, osobito jer nisam kriva”, dodala je u ponedjeljak uplakana Hernández. “Mnogo je nepravedno zatvorenih žena i nadam se da će uskoro biti oslobođene”.