U fokusu

Predstavljena kampanja Život ima cijenu

Cilj je prikupljanje sredstava za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Kampanja će trajati 90 dana tijekom kojih se želi prikupiti najmanje 50.000 eura donacija od strane fizičkih i pravnih osoba.

predstavljanje_kampanje_život_ima_cijenu

Foto: Josip Šipić

U prostorijama Zaklade SOLIDARNA održana je konferencija za medije povodom pokretanja nove kampanje Fonda za žene pod nazivom “Život ima cijenu”. Cilj je prikupljanje sredstava za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Kampanja će trajati 90 dana tijekom kojih se želi prikupiti najmanje 50.000 eura donacija od strane fizičkih i pravnih osoba.

Predstavile su je Daniela Trbović, televizijska voditeljica na HRT-u i zaštitno lice kampanje; Sanja Sarnavka, stručnjakinja za ženska prava i predsjednica Zakladne uprave SOLIDARNE te Karla Pudar, voditeljica programa za razvoj filantropije Zaklade SOLIDARNA.

Kroz Fond za Žene, SOLIDARNA nastavlja borbu u ostvarivanju prava svake žene na život bez nasilja, na zdravstvenu skrb te prava na političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost. Fond djeluje kroz četiri programska stuba: pomoć žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja, reproduktivno zdravlje, ekonomsko osnaživanje, edukacija i prevencija te zagovaranje.

Zbog financijske ovisnosti žene u nasilju provedu prosječno šest godina

U okviru kampanje rečeno je da se, zbog financijske ovisnosti, žene koje su preživjele nasilje često vraćaju nasilniku. U prosjeku sedam puta te u nasilničkom krugu provedu prosječno šest godina. Fond osigurava financijsku potporu zahvaljujući kojoj one ostvaruju ekonomsku samostalnost kako bi se udaljile od nasilnika. Prošle je godine prikupljeno 80.000 eura. Time je omogućeno da 91 žena i 120 djece žrtava nasilja dobije potrebnu podršku i pomoć.

Od toga, 70 žena su žrtve rodno uvjetovanog nasilja. 21 žena je trebala podršku i pomoć u području reproduktivnog zdravlja. Pritom je najveći udio pomoći utrošen na pomoć u podmirenju osnovnih životnih potreba (35,82%) i troškove stanovanja (31,54%). Naime, žene žrtve nasilja uglavnom žive u nekretninama koje su u vlasništvu nasilnika ili njegovih roditelja. Nadalje, novčana pomoć se odnosila na zaštitu reproduktivnog zdravlja (18,55%), pravne troškove (11,00%), troškove psihoterapije (1,81%), troškove zdravlja za odrasle i djecu (0,76%) i obrazovanje (0,51%).

Problem institucionalnog nasilja prema žrtvama

Iz zaklade smatraju da udio novca potrošen na pravne troškove ukazuje na problem institucionalnog nasilja prema žrtvama. Nadležne pravosudne i socijalne ustanove često iskazuju veće razumijevanje prema nasilniku nego žrtvi. Dodaju i da se ona nerijetko proglašava nesuradljivom i nesuvislom. Napomenuto je i da se sredstva izravno dodjeljuju pružateljima/cama usluga kroz sklapanje ugovora. Korisnicama se izravno dodjeljuje isključivo pomoć za životne troškove.

S obzirom na stvarno stanje, potrebe za pomoći žrtvama nasilja su puno veće od onoga što je Zaklada dodijelila. Smatraju da je važno naglasiti da sva sredstva u Fondu predstavljaju donacije poduzeća i fizičkih osoba, a ne javna sredstva. Potrebna sredstva morat će se prikupljati na ovaj način sve dok država u potpunosti ne osigura žrtvama rodno uvjetovanog nasilja sve potrebe za samostalan život bez nasilja.

Na kraju konferencije predstavljen je promotivni spot kampanje.