U fokusu

'NITKO GA NEĆE ZAUSTAVITI'

Predstavljena konačna verzija zdravstvenog odgoja

Predstavljena konačna verzija zdravstvenog odgoja

Dijelom izmijenjeni program zdravstvenog odgoja za osnovne i srednje škole predstavljen je u danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Uz sadržajne izmjene nakon javne rasprave, ministar Željko Jovanović istaknuo je kako je ZO od ove školske godine i odluke Ustavnog suda metodološki, tehnički, proceduralno apsolutno usklađen sa svim propisima, prenosi Tportal.

Izmijenjen je dio koji se tiče apstinencije kao metode kontracepcije na način da je proširen, o homoseksualnosti i transrodnosti će djeca učiti u sedmom, odnosno trećem srednje, a petašima će sve o masturbaciji govoriti liječnici školske medicine.

Ministar je zahvalio i protivnicima/ama ovakvog zdravstvenog odgoja jer su ih ‘potaknuli da ZO bude još bolji’ te rekao da su ih zlonamjerne kritike uvjerile da su ‘na pravom putu’. Osvrnuo se i na negativne reakcije roditelja te zaključio da roditeljstvo ne daje za pravo djecu držati u neznanju. ‘Strah u neznanju raste, a najveći strah čovjeka je strah od bolesti. Ovo je borba za čovjeka koji će upravljati svojim zdravljem i tako se boriti za svoju slobodu. Bez slobodnog pojedinca/ki nema slobodnog društva. Oni koji rade protiv toga, protiv su interesa hrvatskog društva’, poručio je ministar Jovanović.

{slika}Čak 1.967 pojedinaca/ki i udruga i 564 školskih vijeća roditelja sudjelovalo je u javnoj raspravi o ZO-u. Dio zahtjeva je usvojen, ali dio je odbačen. Glavni zahtjev bio je davanje mogućnosti roditeljima da izaberu između dva programa zdravstvenog odgoja što je danas ponovila i udruga Vigilare. Tu je mogućnost Jovanović kategorički odbacio. Iz udruge su potom pozivali roditelje da se informiraju u školama kada će biti satovi modula “Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje” te da povuku svoju djecu s tih satova.

Doprinos transparentnosti programa ZO su priručnici za provođenje nastave dostupni su u .pdf formatu na internetskim stranicama Ministarstva, tako da će svaki roditelj moći provjeriti što će njegovo dijete tijekom svakog sata ZO-a naučiti.