U fokusu

karikatura joška marušića

‘Prestanite davati prostor širenju mržnje prema ženama’

‘Prestanite davati prostor širenju mržnje prema ženama’

Slobodna Dalmacija objavila je još jednu izrazito problematičnu karikaturu Joška Marušića. “Nakon što ih je trideset godina spolno uznemiravao javile su se brojne žene da ga optuže… Zašto tek sad?.. Valjda… zato što je prestao…”, opisuje Marušić slučaj Placida Dominga kojeg je nekoliko žena optužilo za seksualno uznemiravanje.

{slika}

Da ne prođe ispod radara, karikaturu je objavila Facebook stranica Seksizam naš svagdašnji uz komentar: “Ovakvom ismijavanju spolnog uznemiravanja mjesto nije ni u satiri. Mizogino i u korist kulture silovanja”. Reagirao je i feministički kolektiv fAKTIV: “Vrijeme je, dakle, da Slobodna Dalmacija već jednom prestane davati prostor širenju mržnje prema ženama i ocrnjivanju svih bitnih pokreta za prava žena u posljednje vrijeme”.

Podsjetimo, Marušiću ovo nipošto nije prva ovakva objava ismijavanja tema vezanih uz prava žena. Posljednja koja je izazvala veliku pozornost bila je ona koja ismijava pokret za prava žena u ginekologiji i porodništvu #PrekinimoŠutnju, a Marušić je i autor animiranog filma protiv pobačaja “Zašto su došli vlakom”.

{slika}