U fokusu

Homofobni napad u Beogradu

Pretučen zbog ljubičaste torbe za psa

Pretučen zbog ljubičaste torbe za psa

pexels.com

U Beogradu je ovog vikenda pretučen Ilija Vučević samo zato što su dvojica muškaraca mislili da je homoseksualac jer je nosio ljubičastu torbu za psa. 

“Čekali smo u redu u piceriji kada sam prišao drugu da uzmem picu, jedan od njih je počeo da provocira da sam peder zato što nosim ljubičastu torbu, to je inače torba za psa. Nastavio je da dobacuje na šta sam mu ja odgovorio da ćuti. Onda su počeli da me guraju, neki ljudi su pokušali da spreče, ali su me udarili desetak puta. Tek kada je supruga koja me je čekala napolju ušla unutra i počela da pokazuje prsten i viče kako nisam homoseksualac i da mi je ona žena prestali su i pobegli”, kaže Vučević za Danas.

Nakon poziva stigla je policija i hitna pomoć, a Vučeviću su utvrđene teže tjelesne ozljede – razbijena arkada i tri dislocirana zuba. 

Prema izvještavanju Slobodne Evrope, u nedjelju je policija privela dvije osobe koje su sudjelovale u homofobnom napadu, S.K. i N.J., oboje 1993. godište. 

Vučević je kazao kako se nada da će ovaj napad biti okarakteriziran kao napad iz mržnje. “Iako ne pripadam LGBT populaciji, bio sam napadnut zbog toga. Nisam bio svestan sa kakvim se problemima sreće svako ko se ne uklapa u šablon, svakog dana i svakom mestu“, dodao je Vučević.

Napad je osudila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navodeći da je nedopustivo i zabranjeno svako nasilje koje je posljedica diskriminacije prema pojedinim društvenim grupama. 

Na napad je reagirao i Beograd prajd na društvenim mrežama: “Napadi na pojedince koji su inspirisani homofobijom potpomognutom stereotipima i predrasudama ne smeju biti tolerisani od strane državnih organa. Beograd Prajd poziva državne organe da pronađu počinioce i adekvatno ih sankcionišu”.