U fokusu

osude sa svih strana

Prijedlog u Indoneziji: Test djevičanstva za srednjoškolke

Prijedlog u Indoneziji: Test djevičanstva za srednjoškolke

Agencija za obrazovanje u indonezijskom gradu Prabumulihu na otoku Južna Sumatra predložila kako djevojčice moraju proći test djevičanstva kako bi mogle upisati srednju školu.

“Moguće je kako ćemo takvo testiranje provoditi od iduće godine”, kazao je šef agencije Muhammad Rasyid.

Kako prenosi ABC News, takvim testovima bi bile podvrgavane djevojčice od 16. do 19. godine koje upisuju više razrede srednjem škole.

Iako je isprva govorio i o načinu financiranja svog prijedloga (putem gradskog proračuna), nakon što je ova vijest uzburkala javnost, Rasyid se branio kako ‘nikada nije ni namjeravao provoditi masovna testiranja djevičanstva, nego je samo htio udovoljiti zabrinutim roditeljima učenice koju su trgovci ljudima optužili da nije više djevica’, prenosi Jakarta Post. Tada je naglasio kako se slaže da se takav test ne bi trebao provoditi jer to nije dobro ni za ‘psihičko zdravlje učenica’.

Tamošnji ministar obrazovanja Mohammad Nuh također je osudio ovakav prijedlog i naglasio kako ‘takva invazivna metoda sigurno nije način za zaštititi djevojčice od negativnih utjecaja’.

“Test djevičanstva je oblik seksualnog nasilja nad ženama. To je ponižavajuće i diskriminirajuće”, rekla je zamjenica Nacionalnog povjerenstva za zaštitu žena od nasilja, Masruchah.

Aris Merdeka Sirait iz Nacionalnog povjerenstva za zaštitu djece smatra kako je Rasyid htio samo povećati svoju popularnost i vidljivost, piše Al Jazeera. Međutim, dodao je kako se oštro protivi ovom prijedlogu.

“Gubitak djevičanstva ne mora biti isključivo rezultat seksualnih aktivnosti.Djevičanstvo se može izgubiti bavljanjem sportom ili nekim zdravstvenim problemom”, kazao je.