U fokusu

nove perspektive za žene?

Procvat gospodarstva otvara nove mogućnosti

Procvat gospodarstva otvara nove mogućnosti

Sveučilište u Colombu, u glavnom gradu Šri Lanke , nedavno je uvelo smjerove prometne ekonomije i komercijale u svom studij iz ekonomije, javlja womensenews.org.

Postoji dobar razlog za to.

Nakon dugog razdoblja građanskih ratova u 2009. godini, klima za investitore/ice se poboljšala i otočki narod je počeo znatno ulagati u luke, zračne luke i infrastrukturu gledajući jednim okom na konkurentska logistička čvorišta kao što su Singapur i Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dvije vodeće žene u ovom području – menadžerica za lanac opskrbe Gayani de Alwis  i inženjerka za autoceste Namalie Siyambalapitiya – sada rade kako bi osigurale povećanje sudjelovanja žena u ovom resoru te pružile inženjerkama nove mogućnosti, ali i potaknule mlade djevojke da se odluče za ovu tradicionalno shvaćenu mušku profesiju.

“Nije problem napredovati kada imaš obrazovanje, jer s naših sveučilišta izlazi više žena nego muškaraca diplomanata,” rekla je de Alwis u razgovoru u lipnju, na marginama konferencije globalnog zagovaranja za ženski menadžment u logistici i transportu.

Gayani i Namalie su nedavno ponovno izabrane na funkciju zamjenica predsjedatelja Chartered Instituta za logistiku i transport (CILT) Šri Lanke , koji ima 1.000 članova/ica,  te je vodeći poslije diplomski program obuke u pomorstvu . Njihov cilj je da CILT postane mjerilo za rodno uravnotežene profesionalne organizacije kao i za druge industrije da uspostave slične skupine.

Šri Lanka ima strateški položaj i može služiti gospodarstvu Afrike , Kine i Indije uz dobru prometnu povezanost. Kao veliki proizvođač odjeće, Šri Lanka također može vlastiti izvoz preseliti iz tvornice na brodove.

Colombo trenutačno ima samo jednu luku na jugu Azije kojom se može nositi s najvećim svjetskim brodovima, te jedan mega brod koji je počeo jedriti ovo ljeto.

Različiti pogledi, nove perspektive

Menadžerica de Alwis objasnila je da je njen interes i nastojanje da što više žena uključi u transportne djelatnosti.  

“Mi smo profesionalna skupina koja žele vidjeti veću profesionalnost u industriji, s ravnopravnom rodnom zastupljenošću. Uvijek je dobro imati različite stavove i mišljenja za postizanje jednog cilja”, pojasnila je.

Da bi to učinile, de Alwis i Siyambalapitiya su usmjerena na mentorstvo, treniranje i usavršavanje kroz Foruma žena CILT Šri Lanka, koji je nastao po uzoru na slične trgovine grupnih zagovaranja za žene u Nigeriji.

Siyambalapitiya je rekla da forum provodi projekt istraživanja kako bi saznali stvaran broj žena u sektoru, kakvi poslovi su na raspolaganju i što nova područja nude. 

“Ovisno o rezultatima tog istraživanja možemo pronaći načine za poboljšanje uvjeta za žene”, rekla je.

Kao inženjerka za autoceste počela je raditi s 25 godina: “U to vrijeme je bilo jako malo žena inženjerki na višim razinama. Međutim, ono što je važno za mene u mom poslu jest da sam naporno radila u skladu sa svojim ciljevima”.

Forum žena bit će širenje svijesti o profesiji u cijeloj zemlji, kao dio trgovinskog grupe redovitih iskoraka.

De Alwis je prva žena direktorica lanca opskrbe u Unileveru Šri Lanka , podružnici anglo-nizozemskog diva multinacionalne robe široke potrošnje sa sjedištem u Londonu i Rotterdamu u Nizozemskoj. Menadžeri/ce za lanac opsrkbe nadziru kretanje i skladištenje sirovina preko proizvodnje pa sve do završne točke potrošnje.

“Nakon mog ulaska u sektor, mnoge žene su me slijedile. Ponosna sam da su donijele takvu odluku. U mom odjelu imamo najmanje 25 posto žena na ne-tvorničkim radnim mjestima. Kad su žene na visokim položajima, tvrtka očito ima koristi, jer žene često donose nove perspektive u upravnim odborima”, dodala je de Alwis.

Raspon poslova

De Alwis je naglasila da sektor nudi široku lepezu radnih mjesta duž opskrbnog lanca. 

“Tu je rad u tvornici i rad van tvornice. Većinu radnika/ica unutar tvornice čine muški inženjeri. Žene inženjeri uvijek teže rade u tvorničkom okruženju jer je ovdje posao težak, ponekad s noćnim smjenama i dugim radnim vremenom. Ali sada smo pronašli/e razne poslove unutar opskrbnog lanca koji su dostupniji ženama inženjerkama. Samo 10 posto menadžera/ica u našem sektoru su žene”, kaže de Alwis.

Napredni studiji pomorskih programa na sveučilištima obično traju četiri godine, uključuju i šest mjeseci industrijskog treninga. Samo 12 posto diplomanata/ica u 2006. godini, kada je diplomirala prva generacija, bile su žene. U najnovijoj generaciji, ta brojka narasla je na 30 posto.

Prema službenim podacima žene, čine 33 posto radne snage Šri Lanke. De Alwis vidi veliku priliku za žene u transportnom sektoru te dodaje: “Naša nacionalna zračna kompanija još uvijek ima samo četiri pilotkinje koje zarađuju svega 200 eura mjesečno”.

Prevela i prilagodila Karmela Gajdek