U fokusu

Pogledajte film kojeg je HRT odbio prikazati

Projekcija filma ‘Između nas’

Projekcija filma ‘Između nas’

Pogledajte film kojeg je HRT odbio prikazati, stoji u najavi na projekciju filma ‘Između nas’ u Rijeci, 8. studenog 2018. godine u 18 sati u Circolu. Nakon projekcije dokumentarnog filma postoji prostor za diskusiju o viđenome. Projekciju organiziraju Zajednica Talijana Rijeka i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, u suradnji s Udrugom Roditelji u akciji – Roda.

Prenosimo cijelu najavu organizatorica:

Nakon što je HRT odbio prikazati film “Između nas” na javnom servisu jer, kažu, prikazivanje svakodnevnice rodilišta u srednjoj Europi ne predstavlja konstruktivan doprinos rješavanju problema u našem zdravstvenom sustavu, nismo odustale! 

Godinama nam govore da šutimo i trpimo; u obitelji, na poslu, na ginekološkom stolu. Vrijeme je da kažemo: “Dosta!” i glasno prekinemo šutnju. 

Hrabra redateljica Zuzana Limova iz Slovačke snimila je dokumentarni film “Između nas” koji je podigao popriličnu prašinu u Slovačkoj, a vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta gdje samo trudnice smiju ući. Iza tih vrata, čudesan čin rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i one primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom rađanja novog života, najprirodnijeg događaja, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, tijekom kojih rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.

Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama u Slovačkoj, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove, pa čak i silu, nego humanost.

Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj.

Godinu dana nakon prikazivanja filma u Hrvatskoj, pokazala se potreba za njegovim ponovnim prikazivanjem. To je reakcija na svjedočanstva žena o nasilnom tretmanu tijekom postupaka vezanih za njihovo reproduktivno zdravlje u hrvatskom zdravstvenim ustanovama, što su pristigla u Rodu u sklopu kampanje #PrekinimoŠutnju

Podizanje svijesti javnosti i poticanje žena koje su na svojoj koži doživjele nehumanost hrvatskog zdravstvenog sustava da ispričaju svoje priče, jedini je način da se ovaj problem, koji se ne rješava generacijama, konačno stavi na dnevni red. 
Dok šutimo i trpimo, nećemo promijeniti ništa.

_______________________________________________
“Između nas” nije namijenjen trudnicama
_______________________________________________

Ulaz na projekcije filma koji traje 70 minuta je besplatan.

Budite dio pokreta #Prekinimo Šutnju i pokažite da je i vama stalo do pozitivne promjene u sustavu koji skrbi za žene kad su najranjivije.