U fokusu

nije prošao parlament

Propao Orbanov plan protiv migrantskih kvota

Propao Orbanov plan protiv migrantskih kvota

YouTube: Screenshot

Mađarski parlament u utorak je odbacio plan premijera Viktora Orbana o zabrani premještaja migranata/kinja u Mađarsku. Strani mediji nagađaju kako bi ovakva odluka mogla oslabiti Orbanovu poziciju u borbi protiv migrantske politike Europske unije u vlastitoj zemlji, ali i na široj europskoj fronti.

Naime, Orban je podnio ustavni amandman kako bi ozakonio rezultate referenduma o odbijanju migrantskih kvota na razini Unije. Da bi se usvojio amandman, bilo mu je potrebna dvotrećinska većina. Za izmjene ustava glasovalo je 131 zastupnika/ca od ukupno 199. Oporba, uključujući i ultra desni Jobbik, bojkotirali su glasovanje.

Podsjetimo, početkom listopada održan je referendum na kojem su gotovo svi/e koji/e su izišli/e glasovali/ protiv migrantskih kvota. Na referendum je izašlo oko 40 posto od 8.26 milijuna građana/ki s pravom glasa, a prema prvim rezultatima njih 98.3 posto koji/e su glasovali/e bili/e su protiv kvota. Budući da tamošnji Ustav kaže da izlaznost treba biti iznad 50 posto kako bi rezultati bili valjani, mađarski premijer je obećao podnijeti ustavni amandman.

“Trinaest godina nakon što je velika većina Mađara glasala na referendumu da se Mađarska priključi EU-u, danas su se Mađari ponovno očitovali o europskom pitanju. Postigli smo izniman rezultat, jer smo nadmašili rezultat referenduma o priključenju”, rekao je nakon referenduma.

Mađarska je osim bodljikave žice uzduž južne granice sa Srbijom i Hrvatskom, usvojila i zakon koji policiji dozvoljava da izbjeglice uhvaćene unutar osam kilometara od te granice pošalje natrag na srbijansku stranu granice. Time je izazvala kritike UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR).