U fokusu

#JusticeforIsraa

Prosvjedi zbog smrti Palestinke žrtve ‘ubojstva iz časti’

Prosvjedi zbog smrti Palestinke žrtve ‘ubojstva iz časti’

Facebook

Tisuće Palestinaca/ki prosvjedovale su u srijedu na Zapadnoj obali zahtijevajući pravnu zaštitu za žene nakon što je prošlog mjeseca 21-godišnja žena postala žrtvom “ubojstva iz časti”.

Israa Gharib ubijena je 22. kolovoza, samo nekoliko dana nakon što je otpuštena iz bolnice u svom rodnom gradu Beit Sahour u blizini Betlehema, gdje je dva tjedna ranije zaprimljena zbog ozljede kralježnice.

Palestinske vlasti trenutno istražuju okolnosti smrti Isree Gharib za koju aktivisti/kinje tvrde da je pretučena od strane muških rođaka nakon što je na Instagramu objavljen video u kojem ju je moguće vidjeti uz muškarca.

Gharibina obitelj negira optužbe te navode da je Gharib imala “psihičkih problema”, a umrla je “nakon što je doživjela srčani udar, uslijed slučajnog pada u dvorištu [obitelji]”.

Okolnosti Gharibine smrti izazvale su bijes unutar palestinskih teritorija kao I na društvenim mrežama, a aktivisti/kinje za prava žena zahtijevaju akciju protiv počinitelja i zakonsku zaštitu žena pod hashtagom #JusticeforIsraa.

Najmanje 18 Palestin/ki ove su godine ubili članovi obitelji bijesni zbog percipiranog narušavanja njihove časti, što može uključivati ​​druženje s muškarcima ili bilo kakvo kršenje konzervativnih vrijednosti u vezi sa ženama, prema Uniji palestinskih žena i feminističkih institucija.

U gradu Ramallah na Zapadnoj obali, prosvjednici/e su držali/e natpise na kojima je pisalo: “Svi smo mi Israa” i “Moje tijelo je moje vlasništvo. Ne treba mi vaš nadzor, ni vaša briga, ni vaša čast.”

“Ovdje sam da kažem ‘dosta’. Izgubili smo dovoljno žena. Dosta žena je ubijeno, mučeno, silovano, a još uvijek nema pravde”, izjavila je jedna od prosvjednica, aktivistkinja Amal Khayat iz Jeruzalema.

Palestinski kazneni zakonik datira iz 1960-ih i kritiziran je zbog neadekvatne zaštite žena i blažih kazni za muškarce koji ih ubiju u zločinu iz časti.

“Slučaj Isre Gharib šokirao je našu savjest baš kao i slučajevi prije nje. To su žene i djevojke koje sanjaju da žive u sigurnosti u društvu slobodnom od nasilja i nepravde”, navedeno je u priopćenju Unije palestinskih žena i feminističkih institucija.

Organizacija je pozvala palestinsku vladu da “razvije ciljane programe koji podučavaju načelo rodne ravnopravnosti” i da reformira zakone kako bi se natjeralo počinitelje da kazneno odgovaraju.