U fokusu

nasilje u Iraku

Prosvjednica ubijena u iračkom gradu Basra

Prosvjednica ubijena u iračkom gradu Basra

Jedna je aktivistkinja ubijena, a tri su osobe ranjene ove srijede, kad su neidentificirani napadači otvorili vatru na njihov automobil u južnom iračkom gradu Basri, piše Thomson Reuters Foundation.

Riječ je o već trećem incidentu ovog tjedna u kojem su napadači targetirali aktiviste/kinje koji se bore protiv vlade, nakon što je u napadu ranije jedan aktivist ubijen, a četvero zapaljeno u automobilu. Reham Yacoub ubijena je u srijedu puškom, rekli su izvori agenciji Reuters. Bila je aktivistkinja u lokalnom prosvjednom pokretu od 2018. godine i vodila je nekoliko prosvjeda žena.

Nedavni val nasilja počeo je kada je u petak ubijen aktivist Tahseen Osama, što je potaknulo povratak uličnih demonstracija na tri dana u kojima su snage sigurnosti otvorile živu vatru na prosvjednike/ice koji/e su kamenjem i benzinskim bombama bombardirali guvernerovu kuću i blokirali nekoliko glavnih cesta.

Premijer Mustafa al-Kadhimi nakon toga je u ponedjeljak otpustio policiju i šefove nacionalne sigurnosti i naredio istragu zbog nasilja, što je umirilo prosvjednike. Kadhimi je stupio na dužnost u travnju, i tako postao treći irački šef vlade u kaotičnom desetodnevnom razdoblju koje je uslijedilo nakon višemjesečnih smrtonosnih protesta u zemlji, iscrpljenoj desetljećima sankcija, rata, korupcije i ekonomskih izazova.