U fokusu

najavljena radikalizacija prosvjeda

Prosvjetni radnici/ice: višak ste!

Prosvjetni radnici/ice: višak ste!

Prosvjetni radnici/ice u Srbiji, koji s minimumom procesa rada štrajkaju već pet mjeseci, najavljuju radikalizaciju protesta tako što će sutra potpuno obustaviti rad zbog toga što u petak nisu primili plaću.

Dragan Matijević, predsjednik Unije sindikata prosvjetnih radnika/ica Srbije, kaže da su u ovoj odluci kategorični, a da štrajk mogu i produžiti. “Izvjesno je da će u ponedjeljak biti potpuna obustava rada u svim školama koje nisu dobile plaću. Nastavnici/ice iz 36 škola nisu isplaćeni i svi su spremni štrajkom tražiti svoja prava”, poručuje.

Podsjetimo, u utorak je oko 10.000 radnika/ica iz prosvjete prosvjedovalo u Beogradu i zahtijevalo bolje uvjete rada. Šetalo od Skupštine do Ministarstva prosvjete i tražila ostavka ministra prosvjete Srđana Verbića.

Verbić u petak je izjavio da u Srbiji ima 10.000 prosvjetnih radnika/ica viška i da “ne postoji način” da se svi oni preraspodijele. “Točnu brojku dat će naši statističari/ke. Tu je glavna uloga sindikata i direktora/ica škola, tako da se u svakoj školi pravi najkorektnija moguća preraspodjela poslova i iz škola će nam preporučiti kome da ponudimo otpremninu. U sljedeću školsku godinu moramo ući s optimiziranim brojem radnika/ica”, rekao je Verbić za Blic.

Na pitanje kako će riješiti problem najdužeg štrajka u povijesti srpske prosvjete ministar je odgovorio: “Na istoj smo strani, moramo se ponašati u skladu s onim što nam je posao”.

“Povećat ćemo plaće nastavnicima/icama i oni će biti prvi koji će dočekati povećanje u javnom sektoru, samo ne znam kada”, rekao je Verbić.

Vlada Republike Srbije već je duže vrijeme ustrajna u zamisli da je jedina mogućnost izlaska iz ekonomske krize tako da se (u ovom slučaju u prosvjeti) provode mjere štednje, reformi i racionalizacije. Pritom, javno školovanje možda neće još biti ukinuto, ali ga aktualna državna politika sustavno usmjerava i podređuje tržišnim osnovama.