U fokusu

Svemirski seksizam

Prva kompletno ženska posada na imitaciji svemirskog broda, a medije brine kako će preživjeti bez muškaraca

Prva kompletno ženska posada na imitaciji svemirskog broda, a medije brine kako će preživjeti bez muškaraca

Prošlog je tjedna šest Ruskinja započelo osmodnevni eksperiment na imitaciji svemirskog broda kako bi se provjerilo kako bi se kompletno ženska posada nosila s fizičkim, društvenim i psihološkim pritiscima vremenski dugog leta u svemir.

Tim će tako izvesti deset znanstvenih eksperimenata kako bi se simulirao pritisak rada na svemirskom brodu do Mjeseca i natrag. Također će imati sat i pol dnevno slobodnog vremena, u kojem mogu gledati filmove, čitati i družiti se. Za vrijeme boravka na brodu, žene će biti smještene u prostorijama u kojima se nalaze kamere te će biti pod stalnim nadzorom znanstvenika/ica i liječnika/ica.

Članice posade, u starosti između 22. i 34. godine, su Yelena Luchitskaya, Darya Komissarova, Polina Kuznetsova, Anna Kussmaul, Inna Nosikova i Tatyana Shiguyeva, od kojih su sve stručnjakinje u područjima medicine, fizike ili psihologije.

Nadzornik eksperimenta, Sergei Ponomaryov, rekao je: “Ovo je prvi put da takav tim sudjeluje u simulaciji. Zanimljivo će biti vidjeti što je posebno u načinu na koji ženska ekipa komunicira”.

Valentina Tereshkova, ruska astronautkinja, bila je prva žena u svemiru 1963. godine, svega dvije godine nakon što je Yuri Gagarin postao prvi čovjek u svemiru. Od tada, 40 je žena – iz različitih zemalja – bilo u svemiru.

“Nikada nismo imali kompletno žensku ekipu na ISS-u”, dodao je Ponomaryov. “Smatramo da budućnost svemira jednako pripada i ženama i muškarcima i sada, nažalost, moramo ubrzati taj razvoj budući da dosada nije bilo previše žena”.

Međutim, ako mislite da su ove inteligentne, stručne i sposobne žene spašene od seksizma, varate se.

Direktor Instituta, Igor Ushakov je rekao: “Posebno će zanimljivo biti iz perspektive psihologije. Kažu da u jednoj kuhinji dvije domaćice teško nalaze način da funkcioniraju zajedno”.

Na konferenciji za medije prije samog početka simulacije pojavila su se pitanja poput “Kako ćete preživjeti bez šminke osam dana?”, i “Kako ćete preživjeti bez muškaraca u blizini?”.

“Mi smo lijepe i bez šminke”, odgovorila je Darya Komissarova na prvo pitanje, dok se Anna Kussmaul nadovezala na drugo: “Mi ovdje radimo. Kada radiš, ne razmišljaš o ženama i muškarcima”.

Ovo nije prvi put da se problem seksizma javio kada se radi o odlasku u svemir. Yelena Serova, prva Ruskinja na International Space Stationu, govorila je o površnim pitanjima kojima su je mediji bombardirali zbog njenog spola, kao, primjerice, brine li se kako će oprati kosu na ISS-u.