U fokusu

Od 13. do 17. svibnja

Prva novosadska nedelja ponosa i povorka ponosa

Prva novosadska nedelja ponosa i povorka ponosa

Grupa IZAĐI Facebook

Grupa “Izađi” iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prijestolnice Evrope Novi Sad 2019, organizirat će prvu Novosadsku nedelju ponosa, koja će se održati, prikladno, u tjednu u kojem se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije – od 13. do 17. svibnja, na nekoliko javnih prostora u Novom Sadu. 

Nedelja ponosa svečano će se otvoriti u ponedjeljak u plavoj sali Skupštine grada u okviru čega će se održavati tribina. 

“Ponedjeljak će obilježiti izložba fotografija ‘Transbalkan’ Aleksandra Crnogorca. Utorak je posvećen mladim pripadnicima LGBTI zajednice i diskusiji u KC Lab. Na istom mjestu bit će puštani filmovi, a bit će priređena i žurka. U srijedu će u društvenom centru ‘Izađi’ biti aktivnosti koje sprovode roditelji LGBTI omladine. U četvrtak nas očekuje predavanje ‘Zašto homoseksualnost i transeksualnost nisu bolest’ u kancelariji Opensa u Laze Telečkog, kao i aktivnost ‘Upoznajte Da se zna volontere'”, kazao je Filip Kocevski, koordinator programa javnog zagovaranja grupe “Izađi”, za portal 021.rs 

Povorka ponosa održat će se u petak, 17. svibnja od 12:00 do 14:00 sati na Trgu republike. Istu večer će u Firchie Think Tank studiju u Kineskoj četvrti biti organizirana “Drag up” žurka, što je, kako Kocevski kaže, “najveći drag show” koji je organiziran u Novom Sadu.

S obzirom da se radi o prvoj povorci ponosa u Novom Sadu, ona će biti statična, bez šetnje. 

“Najbolje je da budemo na jednom mjestu, da budemo svi zajedno, ali nadam se da ćemo svaki sljedeći put osvajati veći prostor u gradu”, dodao je Kocevski i naveo ciljeve Novosadske nedelje ponosa i povorne ponosa: “ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje vidljivosti ove ranjive grupe u Novom Sadu, osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta i aktivista/kinja; osnaživanje mladih LGBTI osoba. Ovom manifestacijom želimo da povećamo razumijevanje i zatražimo podršku većinske populacije za LGBTI osobe, kroz zajedničko učestvovanje u svim aktivnostima. Grupa ‘Izađi’ želi da doprinese izgradnji demokratskog društva u kojem svaki pojedinac i pojedinka mogu uživati ista prava bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet”.

Povorka i nedelja ponosa imaju punu podršku Grada Novog Sada te lokalne policije.