U fokusu

Katastrofalno stanje

Prvi problemi za mlade makedonske LGBT aktiviste

Prvi problemi za mlade makedonske LGBT aktiviste

LGBT United Macedonia, nova makedonska LGBT udruga, poslala je zabrinuto priopćenje kojim je još jednom upozorila na katastrofalno stanje ljudskih i LGBT prava u ovoj balkanskoj zemlji. Povod za priopćenje bilo je izbacivanje troje aktivista udruge iz njihovih domova po autanju.

Podsjetimo, kako su nam se predstavili pred nekoliko mjeseci u intervju (Klik: “Pioniri borbe u Makedoniji”), većina su članova udruge studenti iz drugih gradova Makedonije i susjednih država koji su odlučili pokrenuti LGBT inicijative. S tragičnim slučajem koji je obišao Europu, LGBT United Macedonia još su jednom upozorili kako ovakve situacije nisu nikakva rijetkost, a istraživanja pokazuju kako sami roditelji smatraju da je u redu izbaciti dijete iz kuće ukoliko je ono LGBT. Drugi se pak susreći s represijom i psihičkim zlostavljanjem samo kako bi zadržali krov nad glavom.

Još jedan udarac na ljudska prava u Makedoniji stiže nedugo nakon što je ILGA-Europe tu državu smjestila na samo dno liste balkanskih zemalja koji pružaju pravnu pomoć LGBT zajednici, dok Europska Komisija još 2009. upozorila kako se zakon o suzbijanju diskriminacije ne provodi niti je usklađen s drugim propisima. Točnije, niti jedan zakon ne predviđa kaznu zbog diskriminacije LGBT osoba, a nakon ove opaske makedonski su zakonodavci potpuno uklonili seksualnu orijentaciju iz novog antidiskriminacijskog zakona!

Osim toga, Makedoniju muče problemi tipični za balkansku tradicionalnu zemlju u tranziciji – homofobija u udžbenicima, govor mržnje u medijima i u religijskim institucijama. Aktivisti iz LGBT United Macedonia u svom priopćenju upozoravaju kako bez dobrog Zakona i njegove implementacije diskriminaciju neće biti moguće spriječiti ili kazniti.

Mlada udruga, koju čine isključivo volonteri bez financijske potpore, zbog toga je pozvala na pomoć putem priopćenja, kako bi se makar osigurao krov nad glavom izbačenim aktivistima. Sigurne kuće, o kojima smo već pisali (Klik: “U Albaniji se otvara prva sigurna kuća za LGBT osobe”), zasada su u planu u Albaniji i Crnoj Gori – a svoju nema ni Hrvatska. Međutim, situacija u kojoj su se našli makedonski aktivisti nije nimalo netipična za čitavu regiju. Hoće li slučaj stoga baciti i novo svjetlo na probleme s kojima se zajednica susreće – ostaje vidjeti.

Kako pomoći aktivistima iz LGBT United Macedonia doznajte na njihovom službenom Facebook profilu. Zasada je nepoznato hoće li se situacija odraziti na organizaciju prvog makedonskog Pridea najavljenog za iduću godinu.