U fokusu

jeste li za čaj?

Prvo mjesto hrvatskim dizajnericama i njihovom čaju

Prvo mjesto hrvatskim dizajnericama i njihovom čaju

Prošli su tjedan mlade hrvatske dizajnerice Katarina Matković i Tihana Pećirko, uz suradnički angažman Keti Mastrović, na natječaju  “Young Package 2012” osvojile prvo mjesto sa svojim projektom “Just my cup of tea“.

Riječ je o godišnjem natječaju za dizajn ambalaže koji je ove godine dočekao svoje 17. izdanje. Natječaj koji svake godine problematizira novu temu, na koju natjecatelji odgovaraju svojim radovima, namijenjen je mladim stvarateljima širom mlađim od 30 godina. Ove godine tema je bila čaj, a od svih se sudionika očekivalo da svoja promišljanja pakiranja na zadanu temu baziraju na papirnatoj ambalaži.

Na natječaj 2012. svoja je rješenja u dvije kategorije poslao čak 855 dizajnera ili dizajnerskih timova iz 41 zemlje. U svojoj kategoriji, za studente i mlade dizajnere do 30 godina, hrvatske su dizajnerice pobjedu odnijele u zavidnoj konkurenciji od 460 radova.

Autorice projekta, Katarina Matković i Tihana Pećirko, su grafičke dizajnerice, diplomirale su prošle godine na zagrebačkom Studiju dizajna, a kolegica s fakulteta Keti Mastrović, s kojom često surađuju, je produkt dizajnerica. Njihovo rješenje koje je zaslužilo prvu nagradu po izboru internacionalnog žirija zove se Just my cup of tea, a riječ je proizvodu koji omogućuje jednostavno ispijanje čaja, bilo kada i bilo gdje.

Njihova” šalica” čaja zapravo je papirnata ambalaža, prilagodljive forme, termorezistentnih karakteristika, koja se ulijevanjem vode pretvara u čašu za jednokratnu upotrebu. Naravno, inovativne šalice izrađene su od materijala koji se može reciklirati.

{slika}

Kako su nam ispričale dizajnerice, ideja im je bila kroz ovaj produkt približiti sam čin i naviku što češćeg pijenja čaja široj populaciji. Uslijed vremena u kojem živimo, gdje je “Coffe to go” postala svakodnevna rutina, izuzetno dostupna, bez promišljanja štetnosti kofeina, dizajnerice ciljaju na unošenje zdrave navike u ubrzani način života.

Čaj, kao najzdraviji mogući napitak, odgovor je na nezdrave karakteristike koje ima svakodnevna konzumacija kave. Lagana, prenosiva i lako upotrebljiva ambalaža trebala bi omogućiti što jednostavniju i što češću konzumaciju čaja.

Grafičke poruke aplicirane na proizvod sugeriraju vam scenarije korištenja njihovog produkta, povezivanje čina pijenja čaja s dnevnim aktivnostima.

Čestitke dizajnericama na sjajnom uspjehu, nadamo se samo da će se njihov proizvod u nekoj bliskoj budućnosti realizirati i krenuti u proizvodnju.

{slika}