U fokusu

Kvota od 40 posto zastupnica u Europskoj Komisiji nemoguća je misija

Ravnopravnost spolova (ni)je samo žensko pitanje

Ravnopravnost spolova (ni)je samo žensko pitanje

Wikipedia

Novoizabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker obećao je 40 posto žena u novom sazivu toga tijela. Ipak, sve je izglednije da Juncker neće dostići broj od devet povjerenica koliko ih je bilo u mandatu njegova prethodnika, Joséa Manuel Barrosa. Naprotiv, njegova bi se Komisija mogla sastojati od poraznog broja žena na povjereničkim mjestima.

Ravnopravnost spolova u Europskoj komisiji ponajprije ovisi o liderima i lidericama država članica koji predlažu članove i članice Europske komisije. U javnost, do sada, procurila su samo tri sigurna ženska imena; talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini koja je i predložena za Visoku povjerenicu EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, švedska aktualna europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstrom te češka ministrica regionalnog razvoja Vera Jurova. Povjerenice bi mogle kandidirati još Bugarska i Slovenija. Nagađa se da bi to bile aktualna bugarska povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva te, a Slovenija je predložila dvije žene; bivšu premijerku Alenku Bratušek i europarlamentarku Tanju Fajon. Sve ostale članice Europske Unije, uključujući Hrvatsku, nominirale su isključivo muškarce.

Iako je Juncker rekao kako Komisija koja broji dvije ili tri žene nije ni vjerodostojna ni legitimna, sve je vjerojatnije da će se upravo to dogoditi. Umjesto suvisle kritike nepoštivanja ravnopravnosti spolova u instituciji koja bi trebala biti primjer državama članicama, mediji su se poigravali prikazom Junckera kao usamljenog i umornog čovjeka u borbi za jednakost. Kvote kao i primjereno izvještavanje su bitni, no jedan od mogućih zaokreta prema budućoj strukturalnoj promjeni moglo bi biti imenovanje povjerenika/ice Europske Komisije za ravnopravnost spolova i prava žena što su EWL (Europski ženski lobi), kao i žene iz stranke socijalista (PES) zahtijevale u kampanji. Zasada ostaje samo činjenica da je kvota još uvijek nedostižna, da je ravnopravnost spolova nešto čime se bave žene te je time marginalizirana tema koju države članice nastavljaju ignorirati.

Tijekom rujna predloženi članovi/ice imati će pojedinačna saslušanja, a novi sastav Komisije mora biti potvrđen do 31. listopada ove godine. Podsjetimo, za predsjednika te iste Komisije bila je nominirana samo jedna žena, njemačka političarka Franziska Keller. Također, ona je bila i prva žena u povijesti koja se natjecala za tu političku funkciju.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.