U fokusu

Novi spot udruge LORI

‘Reagiraj i ti’

‘Reagiraj i ti’

Novi video spot udruge LORI “Reagiraj i ti!” govori o diskriminaciji, isključivanju i stigmatiziranju te nasilju nad LGBT osobama u obitelji, u školskom okruženju, prilikom zapošljavanja i na javnim mjestima, a dio je lokalne kampanje kojom želimo informirati i senzibilizirati javnost za te probleme i pozvati je na reagiranje protiv homofobije, bifobije i transfobije. 

Prenosimo sa stranica udruge LORI:

Spot “Reagiraj i ti!” govori o diskriminaciji, isključivanju i stigmatiziranju te nasilju nad LGBT osobama u obitelji, u školskom okruženju, prilikom zapošljavanja i na javnim mjestima, a dio je lokalne kampanje udruge LORI kojom želimo informirati i senzibilizirati javnost za te probleme i pozvati je na reagiranje protiv homofobije, bifobije i transfobije. Spot je sniman tijekom srpnja 2014. na nekoliko lokacija u Rijeci uz nesebičnu pomoć 30-ak volontera i volonterki, koji/e su u odličnoj atmosferi, uz druženje i smijeh, dali/e svoj doprinos kreiranju tolerantnog društva koje prihvaća svakoga. Mnogi/e od njih prvi su put stali/e pred kamere, a redatelj Noah Pintarić iz udruge K-zona (koautor filma “Još jednom”, prvog hrvatskog dokumentarnog filma o životima lezbijki i transrodnih osoba) uspio je svojim osmijehom “izvući” najbolje iz svih (“Odlično! Hajde sad da ponovimo scenu!”). 

Zašto spot?

Prisjećamo se spota LORI “Ljubav je ljubav” iz 2002. godine, koji je također prikazivao svakodnevne probleme s kojima se suočava gej populacija, a završava scenom vjenčanja dviju žena. Ove godine, dvanaest godina poslije, konačno smo dočekale i donošenje Zakona o životnom partnerstvu, pa je tako ona “nemoguća misija” iz završne scene spota ipak ostvarena! S druge strane odbacivanje, neprihvaćanje i ponižavanje LGBT osoba nisu izgubili svoj kontinuitet: homofobija, bifobija i transfobija u hrvatskom su društvu stvaran, vidljiv i sveprisutan problem. No ova tmurna realnost ipak ima i jednu pozitivnu i obećavajuću dimenziju. Za razliku od atmosfere prije 10-ak i više godina, u borbi za ljudska prava LGBT osoba nismo više sami/e. Porasla je društvena svijest o važnosti zaštite ljudskih prava i stekle smo brojne suradnike/ice i prijatelje/ice koji/e se u svojim životnim sredinama zalažu za vrijednosti jednakopravnosti i to vide kao svoju ljudsku i građansku dužnost. Upravo je zato naslov spota “Reagiraj i ti!”: on se obraća svim onim drugima i ostalima oko nas s pozivom na djelovanje. Smatramo da se neravnopravnost i nasilje tiču svih nas budući da je društvo u kojem živimo jedno i svi/e nosimo dio odgovornosti u njegovoj izgradnji i unaprjeđenju. “Reagiraj i ti!” donosi poruku solidarnosti, zajedništva, razumijevanja i prihvaćanja. 

A zašto baš te scene?

Izloženost LGBT osoba nasilju krajnje je zabrinjavajuća, a skrivanje na radnom mjestu, u školi ili u obitelji, kao i u javnosti, i dalje je svakodnevica za mnoge od njih. Stoga su baš četiri navedene situacije i prikazane u spotu. U vezi s time, rezultati do sada najvećeg istraživanja o zločinu iz mržnje i nasilju protiv LGBTIQ osoba (N=690), koje su tijekom 2013. godine provele udruge Zagreb Pride, LORI i Queer Sport Split, pokazuju da je 73,6% osoba doživjelo neki oblik nasilja na osnovi svoje seksualne orijentacije, spolnog/rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja. Ovo istraživanje donosi i podatak da kod otprilike trećine LGBT osoba roditelji ne znaju ili djelomično znaju da je osoba pripadnica seksualne ili rodne manjine, a kod polovine ispitanih šira obitelj nije upoznata s činjenicom da su te osobe lezbijke, gejevi, biseksualne ili trans osobe. Nadalje, prema istraživanju koje je 2012. godine provela Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA) na uzorku od 90 tisuća punoljetnih LGBT građana/ki zemalja EU-a i Hrvatske (ukupno 28 država), Hrvatska zauzima drugo (negativno) mjesto, odmah nakon Litve, sa 60% osoba koje su (u posljednjih 12 mjeseci) doživjele diskriminaciju ili zlostavljanje zbog toga što su L,G,B ili T. Visoko četvrto mjesto Hrvatska zauzima i po pitanju diskriminacije na poslu – nju je osjetilo 24% LGBT osoba. Tijekom školovanja do 18. godine života dvije trećine hrvatskih LGBT ispitanika/ica u školi je skrivalo svoju orijentaciju, dok ih je preko 60% u školskom okruženju uvijek ili često doživljavalo negativne komentare ili ponašanje zbog svoje orijentacije. Skoro svaka LGBT osoba, njih 93%, tijekom obrazovanja do 18. godine svjedočila je negativnim komentarima ili ponašanjima svojih školskih kolega/ica prema nekome za koga se pretpostavljalo da je LGBT osoba. 

Video “Reagiraj i ti!” nastao je u sklopu projekta “Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama”, koji, uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, tijekom 2014. godine provodi pet udruga iz pet županija – nositeljica projekta K-zona i partneri na projektu LORI, Zora, Pobjede i Bonsai.