U fokusu

nova suradnja

Rijeka ne cenzurira: ‘Fine mrtve djevojke’ našle novi dom?

Rijeka ne cenzurira: ‘Fine mrtve djevojke’ našle novi dom?

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić usred snježnog kaosa, koji je okovao hrvatsku metropolu, naredio hitno uklanjanje plakata za predstavu ‘Fine mrtve djevojke, koji po njemu prikazuje ‘lezbijski cirkus, a redatelj Oliver Frljić otkazao suradnju s Gavellom, javile su se gradske vlasti koje bi vrlo rado na svojim kazališnim daskama vidjele već spomenutu predstavu.

Naime, nakon sramotne cenzure umjetnosti u Zagrebu, oglasio se Ivan Šarar, pročelnik riječkog Odjela gradske uprave za kulturu, i ponudio Frljiću da u riječkom HNK-u postavi predstavu o ubojstvu djevojčice srpske nacionalnosti, koju su ubili pripadnici Hrvatske vojske.

“Predložio sam gradonačelniku Vojku Obersnelu realizaciju toga projekta u Rijeci, a on je ideju podržao. Nakon toga stupio sam s Frljićem u kontakt, a on se zainteresirao za takvu mogućnost. Trenutno razmatramo modalitet suradnje. Tijekom sljedećeg tjedna trebali bismo održati sastanak na kojemu bismo trebali odrediti moguće rokove i operacionalizaciju projekta”, kazao je za Novi list.

Kako piše Queer.hr, riječki gradonačelnik poznat je kao prijatelj LGBT zajednice, te je jednom prilikom otvorio izložbu o progonu homoseksualaca u nacističkoj Njemačkoj zamotan u zastavu duginih boja.

On je kazao kako se nada da će se ovaj ‘projekt realizirati na obostrano zadovoljstvo’.

Oliver Frljić također je potvrdio ponudu grada Rijeke.

“Ivan Šarar me kontaktirao i pitao da li bih, ukoliko se nađu mogućnosti, bio zainteresiran da predstavu o Aleksandri Zec radim u Rijeci. Rekao sam da sam načelno zainteresiran i dogovorili smo se da potražimo modalitet kroz koji bi se projekt moglo realizirati”, naglasio je.