U fokusu

redefiniranje reprezentacije žena u javnom prostoru

Rijeka postala vlasnica prvog hrvatskog ‘ženskog’ semafora

Rijeka postala vlasnica prvog hrvatskog ‘ženskog’ semafora

MojaRijeka

Ovog tjedna Rijeka je postala prvim gradom u Hrvatskoj koji ima – ženski semafor.

Semafor u blizini Palače Modello u Adamićevoj ulici prvi je od pet semafora u gradu na kojima će, uoči Međunarodnog dana žena, standardne siluete crvenih i zelenih pješaka biti zamijenjene siluetom koja – za razliku od trenutnih koje aludiraju na muške osobe – asocira na ženski lik.

Navedene izmjene semafora ostvarene su na inicijativu članica Udruge SOS Rijeka Centar za nenasilje i ljudska prava koje su do ideje došle promatrajući slične prakse već prisutne u drugim europskim gradovima.

Postavljanjem ženskih semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju rodne/spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad.” navela je koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja Udruge SOS Rijeka Dunja Roić za portal Moja Rijeka.

No osim stvaranja još jednog oblika pokretanja samog pitanja ravnopravnosti, kako navodi SOS-ova psihologinja Lorena Zec, “ovom akcijom želimo utjecati na to da se u Rijeci i našoj okolici naviknemo na različite i drugačije simbole.

Želimo potaknuti ljude na razmišljanje o tome kako su žene reprezentirane u javnom prostoru i putem simbola. Ujedno, namjera nam je pokušati utjecati na naše institucije da i one promišljaju o tome kako su žene reprezentirane.”

Iz Udruge također napominju da je grad objeručke prihvatio ideju i zaista započeo s njezinom realizacijom u rekordnom roku, još jednom pokazavši svoju reputaciju inkluzivnog grada otvorenog za različitosti.

Važno je istaknuti da uvođenje ‘ženskih čovječuljaka’ na semaforima predstavlja tek početak 8. Martovskih aktivnosti koje u Rijeci, u suradnji s Udrugom PaRiter, planira SOS Rijeka.

Ove godine s udrugom PaRiter organizirat ćemo već tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava, popraćen edukativno-informativnim sadržajem – interaktivnom kartom Rijeke s označenim ulicama koje nose ime po ženskoj osobi, a u sklopu programa “Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli” Centra za tehničku kulturu Rijeka planiramo i svojevrsnu “ženska šetnju” tim ulicama”, najavila je Dunja Roić. U pripremi je i koncert u OKC-u Palach.” navodi Dunja Roić.