U fokusu

Arsen Bauk o estrogenu, testosteronu i Istanbulskoj konvenciji

‘Rodna ideologija’ opet u saborskim klupama

‘Rodna ideologija’ opet u saborskim klupama

Da su biološke razlike i dalje svakodnevna tema hrvatske politike vidljivo je iz današnje sjednice Hrvatskog sabora koju je obilježila izjava predsjednika SDP-ovog Kluba Zastupnika Arsena Bauka. Kako prenosi N1, u svom obraćanju, Bauk je komentirao nedavnu izjavu HRAST-ovog čelnika Ladislava Ilčića izrečenu za vrijeme predavanja studentima o Istanbulskoj konvenciji. Dotaknuvši se žena i menstruacije, Ilčić je studentima poručio da su: “Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća”.

Bauk je naglasio da je reakcija na spornu izjavu izostala zbog smatranja da je zadaća ministrice Obuljen da zbog izrečenog smijeni Ilčića te potom nastavio s kritikom kako ministrice, tako i premijera Andreja Plenkovića, te HRAST-ovog čelnika: “Kada ga nije smijenila, sebe je izložila poruzi i kritici, ali to je od danas njen problem. Kad ni premijer nije smijenio takvog savjetnika, a to nije učinio jer je taj jedan glas jako bitan, onda je na nama da zbog toga kritiziramo i potičemo i dalje da se ispuni najava i ratificira Istanbulska konvencija. Razlog za to je suprotstavljanje rodnoj ideologiji kojoj smo u zadnje vrijeme izloženi. A to nije ono što Ilčić kaže da je rodna ideologija.”

“Kad je Bog stvorio ženu, dao joj je usisavač, peglu i kuhaču. To je rodna ideologija koju je najbolje sažela ministrica [Murganić] kad je rekla: “Tako vam je to u braku”. I ja sam protiv te ideologije! Pristajanje na ovakve stvari čini nas neodgovornim političarima.”

Iako je prethodno osudio Ilčićevu izjavu o ženskim hormonima i PMS-u, Bauk je i vlastitu završio u sličnom tonu rekavši:  “Kad smo već počeli s hormonima, nadam se da će se kod premijera i predsjednika Sabora uspostaviti odgovarajuća razina testosterona da upute Istanbulsku konvenciju u saborsku proceduru.”