U fokusu

Nove školske smjernice

Rodno neutralni toaleti uskoro u školama diljem Škotske

Rodno neutralni toaleti uskoro u školama diljem Škotske

Hina

Škotska vlada najavila je da će revidirati smjernice u školama kako bi se u njih uključili rodno neutralni toaleti dostupni svim učenicima i učenicama. Izvorne smjernice za škole, iz 1960e godine, uspostavile su minimalne standarde prema kojima je nužno postojanje jednakog broja toaleta za dječake i djevojke. 

Prema novom propisu trenutni pravilnik o školskim prostorima “ne propisuje standarde po kojima bi sanitarni objekti bili pristupačni osobama s invaliditetom te se isti standardi ne odnose na uniseks toalete i ne bave se rodnom problematikom”. Stoga, smatraju vlastodršci, treba uvesti nove regulative koje bi pojednostavile pristup toaletima te bi se zadovoljila trenutna očekivanja. 

James Morgan iz Škotskog Trans Saveza (Scottish Trans Alliance) kazao je za The Scotsman “Pozdravljamo prijedlog Škotske vlade da se uvedu rodno neutralni toaleti u više škola diljem zemlje. Dio škola u zemlji već ima takve toalete i zaključili su da ti prostori smanjuju nasilničko ponašanje i sigurniji su za sve mlade ljude. Posebno su prikladni za trans* mlade ljude jer u slučaju da ih nema, trans* učenici se često toliko boje ići na toalet da ne piju vodu tijekom dana pa dehidriraju. Rodno neutralni toaleti nisu radikalna nova ideja, oni su realnost u školama i javnim prostorima diljem Europe već godinama. Također, mi takve toalete koristimo svakodnevno ne razmišljajući o tome – u avionima, vlakovima i najvažnije – u našim domovima.”

Istovremeno, u Americi, posebice u Teksasu, traje borba za takvu vrstu sanitarnih objekata. Religiozne grupacije smatraju da će uvođenjem rodno neutralnih toaleta u školama porasti seksualna nemoralnost i nasilje, silovanja te da će isto dovesti do kraja civilizacije. S druge strane, udruženja poslodavaca u Teksasu govore da će uvođenje takvih toaleta rezultirati lošim ekonomskim posljedicama – na turizam, ulaganja i mala poduzeća. Stoga, učenici i učenice moraju voditi bitku sve do vrhovnog suda kako bi im takav sanitarni objekt bio dozvoljen.