U fokusu

Još jedan čavao u lijes ljudskih prava u Rusiji

Rusija zabranjuje transrodnim osobama upravljanje vozilima

Rusija zabranjuje transrodnim osobama upravljanje vozilima

Rusija je na listu ljudi koji ne mogu dobiti vozačku dozvolu uvrstila i one sa, kako navode, ‘seksualnim poremećajima’, prenosi BBC

U tu kategoriju spadaju transrodne i transseksualne osobe, transvestiti te aseksualne osobe. Također, vozačku dozvolu ne mogu dobiti ni oni/e koji/e spadaju u kategoriju voajerizma, fetišizma i egzibicionizma, budući da ih novi zakon stavlja u kategoriju ‘mentalnih poremećaja’.

Na toj se redikuloznoj listi nalaze i osobe kojima je dijagnosticirano ‘patološko kockanje i kompulzivna krađa’.

Službeni razlog za provođenje ovako restriktivnih i diskriminatornih mjera jest pokušaj ‘smanjivanja broja prometnih nesreća’.

Ovo je samo još jedna u nizu zakonskih odredbi koja je simptomatična za stanje ljudskih prava u Rusiji. U 2013. je ‘promoviranje netradicionalnog načina života’ u Rusiji postalo ilegalno.

Udruženje ruskih odvjetnika za ljudska prava prozvalo je ovaj zakon ‘diskriminatornim’, a s njima se slaže i psihijatrijska struka. Najavili su da će tražiti mišljenje Ustavnog suda, kao i podršku međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Međutim, Sindikat profesionalnih vozača je podržao ovakav razvod događaja. Oni, naime, tvrde kako je previše smrtnih slučajeva na cestama te da će ovakve prakse pozitivno utjecati na sigurnost, iako se isti kriteriji ne bi trebali, prema njihovom mišljenju, primjenjivati na ‘obične’ sudionike i sudionice u prometu i profesionalce/ke.