U fokusu

HDZ-ove kandidatkinje

Saborske klupe – tako blizu, a tako daleko

Među kandidatkinjama HDZ-a dosta je novih lica nepoznatih na nacionalnoj razini, ali i ponekih iskusnih veteranki lokalne politike. Do starih saborskih zastupnica koje su se našle i na ovogodišnjim listama možete pronaći ovdje, a u nastavku vam ukratko predstavljamo one koje bi se u saborskim foteljama mogle naći po prvi put.

Saborske klupe – tako blizu, a tako daleko

Među kandidatkinjama HDZ-a dosta je novih lica nepoznatih na nacionalnoj razini, ali i ponekih iskusnih veteranki lokalne politike. Do starih saborskih zastupnica koje su se našle i na ovogodišnjim listama možete pronaći ovdje, a u nastavku vam ukratko predstavljamo one koje bi se u saborskim foteljama mogle naći po prvi put.

 

Margareta Mađerić rođena je 2.7.1977. u Zagrebu.  Po zanimanju je menadžerica marketinga i komunikacija. Bila je nacionalna predsjednica Mladeži HDZ-a, a u drugom je mandatu zastupnica u zagrebačkoj skupštini. 2. mandat. Članica je Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba. Nalazi se na listi HDZ-a na 9. Mjestu u I. izbornoj jedinici.

 

 

Danira Bilić rođena je 22.7.1969. u Šibeniku. Bila je profesionalna sportašica te je članica Komisije za skrb o ženama u športu Hrvatskog olimpijskog odbora i voditeljica Odjela za promicanje olimpizma u Hrvatskoj olimpijskoj akademiji, HOO. U drugom je mandatu zastupnica u zagrebačkoj skupštini. 2008. – 2009. bila ravnateljica Hrvatske matice iseljenika.. Gradska zastupnica 2. Mandat. Nalazi se na listi HDZ-a na 11. mjestu u I. izbrnoj jedinici.

 

Ivana Mrkonjić rođena je 16. prosinca 1971. u Zagrebu. 1996. diplomirala je teorijsku fiziku na PMF-u te je dobitnica rektorove nagrade za najbolji studentski rad. 2003. doktorirala je teorijsku fiziku čvrstog stanja na PMF-u, Zagreb, u suradnji s Laboratoire pour l’utilisation du rayonnement électromagnétique, Orsay, i Institut Laue Langevin, Grenoble, Francuska; Od svibnja 2010. je državna tajnica u MZOŠ. Sudjelovala je u pregovorima s EU za poglavlja Znanost i istraživanje (zatvoreno u lipnju 2006.), Obrazovanje i kultura (zatvoreno u prosincu 2006.) te Informacijsko društvo i mediji (zatvoreno u prosincu 2008.). Nalazi se na listi HDZ-a na 12. mjestu u I. izbornoj jedinici.

Katarina Fuček rođena je 11. travnja 1957. u Ferdinandovcu. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu. Obnašala je dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru od prosinca 2003. do veljače 2005. godine. Predsjednica je HDZ-ove Zajednice žena “Katarina Zrinski” Nalazi se na listi HDZ.a na 14. mjestu u I. izbornoj jedinici.

Martina Banić (1980) diplomirana je novinarka. Predstojnica je ureda predsjednice Vlade te predsjednica Mladeži HDZ-a 2010. Nalazi se na listi HDZ-a na 3. mjestu u II. izbornoj jedinici.

Marica Mikec rođena je 12. svibnja 1964. u Zagrebu.1989. Diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. – 1994 zaposlena je u Poreznoj upravi Vrbovec, a od 1994. – 2003 radila je administraciji Zagrebačke županije. Sada radi na radnom mjestu tajnice u Ministarstvu kulture. Nalazi se na listi HDZ-a na 9. mjestu u II. izbornoj jedinici.

Marija Jungić članica je Mladeži HDZ-a iz Grubišnog polja te tajnica Gradskog vijeća Grubišnog polja. Nalazi se na listi HDZ-a na 12. mjestu u II. izbornoj jedinici.

 

Vilmica Kapac rođena je 19. svibnja 1962. u Pregradi. Diplomirala je 1984. pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 2005. je godine na istom fakultetu magistrirala i stekla titulu magistrice društvenih znanosti. Radila je kao pedagoginja u Osnovnoj školi u Humu na Sutli i u Pregradi, od 1995. do 1998. je ravnateljica Osnovne škole Janka Leskovara u Pregradi. Vilmica Kapac je prva i aktualna ravnateljica Srednje škole u Pregradi. Od 2004. do 2005. godine obnaša funkciju pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i športa. Funkciju gradonačelnice Pregrade obnaša u drugom mandatu. Nalazi se na listi HDZ-a na 10. mjestu u III. izbornoj jedinici.

 

Ivančica Somođi (1971.) dolazi iz Međimurske županije i po struci je biologinja. Nalazi se na listi HDZ-a na 14. mjestu u III. izbornoj jedinici.

 

 

Sanja Kirin (1970.) vijećnica je u Županijskoj skupštini Virovitičko-podravske županije te predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski iste županije. Zaposlena je u gradu Virovitici u odjelu za gospodarstvo i razvoj. Nalazi se na listi HDZ-a na 10. mjestu u IV. izbornoj jedinici.

 

 

Ana Ćalušić predsjednica je Mladeži HDZ-a Osijek. Nalazi se na listi HDZ-a na 13. mjestu u IV. izbornoj jedinici

 

 

Vesna Bosanac specijalistica je pedijatrije iz Vukovara te ravnateljica Opće bolnice Vukovar. Rođena je 9. ožujka 1949. Nalazi se na listi HDZ-a na 9. mjestu u V. izbornoj jedinici.

 

 

Ljiljana Blažević (1964.) predsjednica je Fonda za obnovu i razvoj Vukovara. Nalazi se na listi HDZ-a na 14. Mjestu u V. izbornoj jedinici.

 

 

Vesna Škare Ožbolt (DC), rođena u Osijeku 20. lipnja 1961.Osnovnu školu i gimnaziju završila u u Osijeku. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Početkom devedesetih godina primljena je u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje radi na otvaranju ureda RH u inozemstvu .Prelazi potom u Ured Predsjednika Republike, gdje je zadužena za odnose s javnošću. Od 1997. bila je predsjednicom Nacionalnoga odbora za ostvarivanje programa uspostave povjerenja, ubrzanog povratka i normalizacije života na ratom stradalim područjima Republike Hrvatske, te članicom Državnoga povjerenstva za uspostavu ustavnopravnoga poretka Republike Hrvatske na područjima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, koja su tada bila pod upravom UNTAES-a. U Uredu predsjednika Republike bila je do 30. travnja 2000., kada je na osobni zahtjev razriješena dužnosti zamjenice predstojnika Ureda Predsjednika Republike i dužnosti savjetnice Predsjednika Republike Hrvatske za politička pitanja. Savjetnicom Predsjednika Republike Hrvatske bila je od 14. listopada 1998. do 30. travnja 2000. godine. 2. travnja 2000. zajedno s dr. Matom Granićem osniva stranku Demokratski centar (DC). Bila je ministrica pravosuđa u Vladi Republike Hrvatske. Danas je predsjednica stranke Demokratskog centra. Nalazi se na 4. mjestu liste HDZ-DC u VI izbornoj jedinici.

 

 

Marija Krupić rođena je 20. listopada 1951. godine u Hrvatskoj Kostajnici gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je na Odsjeku za komparativnu književnost i jugoslavenske jezike i književnosti. Od 1976. godine do progonstva u srpnju 1991. radi kao profesorica hrvatskoga jezika u Srednjoškolskom centru “Nina Maraković” u  Hrv. Kostajnici. Za vrijeme Domovinskoga rata predaje u Strojarsko – tehničkoj školi Fausta Vrančića u Zagrebu. Od 1990. godine članica je HDZ-a i sudjeluje u političkom životu stranke kroz rad u Gradskom odboru, pomaže  prognanicima i izbjeglicama  kroz rad Socijalnog  vijeća, ali i kroz rad na terenu. Članica je uredništva časopisa Zrin, a po povratku i Kostajničkog lista. Sudjeluje u obnovi grada, članica je brojnih udruga koje djeluju na području grada. Bila je zamjenica gradonačelnika od uspostave civilne vlasti u gradu 1995. do 2005. Članica je Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinska. U rujnu 1995. imenovana je ravnateljicom Srednje škole Ivana Trnskoga u Hrv. Kostajnici, a na tom mjestu nalazi se i danas. 26. svibnja 1998. dobila je visoko odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih i društvenih vrednota – Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske. Nalazi se na listi HDZ-a na 11. mjestu u VI izbornoj jedinici.

 

 

Nada Murganić (1958.) predsjednica je karlovačkog gradskog vijeća te ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Antun. Nalazi se na listi HDZ-a na 14.mjestu u VII izbornoj jedinici.

 

 

Jasna Opačak iz Buja, rođena je 16. svibnja 1967. Osnovnu i  srednju ekonomsku školu završila je u Bujama. Radi u Istarskoj kreditnoj banci d.d. Umag na mjestu blagajnice- likvidatorice. U politici se pojavljuje 1993.godine učlanjivanjem u Gradsku organizaciju HDZ-a i 2004. godine se kandidira na unutar stranačkim izborima i postaje predsjednicom GO HDZ-a u Bujama. 2005.godine  postaje vijećnica u Gradskom vijeću Grada Buja. Dopredsjednica je Županijskog odbora HDZ-a, a aktiviranjem Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, obnaša i dužnost dopredsjednice Zajednice žena na nivou Istarske .Nalazi se na sedmom mjestu u VIII. izbornoj jedinici.

 

 

Tatjana Mrkonjić 23-godišnja je predsjednica Mladeži HDZ-a Labinštine te predsjednica Općinskog ogranka u Nedešćini. Nalazi se na listi HDZ-a na 14. Mjestu u VIII izbornoj jedinici.

 

 

Nevenka Bečić (Hrvatska građanska stranka) rođena je 1958. godine, u Raduniću općina Split. Po zanimanju je ekonomska tehničarka. Zaposlena je u poduzeću “Kerum d.o.o.” gdje obavlja funkcije direktorice. Predsjednica je Gradskog vijeća Splita. Nalazi se na listi HDZ-a na 7. mjestu u IX izbornoj jedinici.

 

 

Josipa Rimac rođena je 25. veljače 1980. godine u Lukaru, općina Promina. Prva četiri razreda osnovne škole završila je u Kninu, te zbog ratnih zbivanja napušta Knin 1990. godine i školovanje nastavlja u Oklaju (Promina) do rujna 1991. godine. Potom kao prognanica školovanje nastavlja u Rijeci, pa u Splitu. U Knin se vraća u listopadu 1995. godine gdje završava srednju ekonomsku školu. Nakon toga upisuje izvanredni studij na višoj ekonomskoj školi Sveučilišta u Splitu, gdje je diplomirala i stekla zvanje ekonomistice. Kroz srednju školu upoznala se s humanitarnim radom kao volonterka Gradskog društva Crvenog križa Knin. U svibnju 2000. godine imenovana je ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Knin čime je postala najmlađa ravnateljica Crvenog križa u Hrvatskoj. U ožujku 2005. godine izabrana je na dužnost ravnateljice županijskog Crvenog Križa Šibensko-kninske županije, čiju funkciju obnašam kao volonterka. Politikom se aktivno počinje baviti u srednjoj školi kao članica Hrvatske demokratke zajednice. U više mandata obnašal je dužnosti na gradskoj i županijskoj razini Mladeži HDZ-a. 10. lipnja 2005. godine imenovana je na dužnost gradonačelnice Grada Knina te tu dužnost obnaša u drugom mandatu. Nalazi se na listi HDZ-a na 12. mjestu u IX izbornoj jedinici.

 

 

Danica Baričević (1972.) ekonomistica je iz Supetra. Članica je županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije te predsjednica Udruženja obrtnika Brača. Nalazi se na listi HDZ-a na 14. mjestu u X izbornoj jedinici.