U fokusu

zakonom se ograničavaju prava radnika i radnica

Sarajevo: Upravo usvojen Zakon o radu, prosvjed ispred Parlamenta na rubu incidenta

Sarajevo: Upravo usvojen Zakon o radu, prosvjed ispred Parlamenta na rubu incidenta

Klix.ba/Edin Hadžihasić

Centar Sarajeva danas je u potpunosti blokiran zbog masovnih prosvjeda radnika, radnica i Sindikata koji se bore i odupiru promjenama Zakona o radu.

Prije samo nekoliko minuta, kako javlja, radiosarajevo.ba predstavnici Sindikata izašli su iz zgrade parlamenta i obavijestili prosvjednike i prosvjednice kako je upravo usvojen novi Zakon o radu.

Više tisuća prosvjednika i prosvjednica blokira zgradu Parlamenta te su prije par sati tvrdile kako usvajanje zakona kojeg smatraju štetnim neće dozvoliti ‘milom ili silom’, javlja radiosarajevo.ba.

Zakon koji neodoljivo podsjeća na Zakon o radu usvojen prije nešto više u godinu dana u Republici Hrvatskoj ima mnoštvo spornih dijelova, a radiosarajevo.ba izdvaja neke od njih – lakše otkazivanje ugovora o radu, uvođenje mogućnosti otkaza radniku/ci koji se vrati na posao nakon bolovanja dužeg od šest mjeseci, lakše zloupotrebe ugovora o radu na određeno vrijeme, opcija prema kojoj radno vrijeme s prekovremenim radom može trajati i do 60 sati tjedno, produljenje roka za davanje izvanrednog otkaza radniku ili radnici, smanjenje otpremnina, uvođenje novog instituta kojim poslodavac/kinja ima mogućnost nametnutni obavezu radniku ili radnici da bude pripravna odazvati se na posao onda kada se to zatraži, brisanje odredbe o minimalnom godišnjem odmoru za maloljetnike/ce, ograničavanje maksimalne duljine trajanja godišnjeg odmora, ukidanje prava prenošenja neiskorištenih dana godišnjeg odmora u sljedeću godinu te konačno, ono što je ocjenjeno kao najveća opasnost – svi kolektivni ugovori morat će biti usklađeni sa zakonom u roku od 90 dana.

Prosvjed koji se održava danas u organizaciji je Saveza samostalnih sindikata BiH, a blokiranje Parlamenta bilo je planirano.

Da je prosvjed sada na rubu incidenta, javlja N1info budući da prosvjednici i prosvjednice pokušavaju ući u zgradu Parlamenta. Zakonske promjene kojima se protive radnici i radnice podržava Europska unija.